Купив права в інтернеті: що загрожує водіям із фальшивими документами в Україні

Останніми роками в Україні почастішали випадки використання водіями механічних транспортних засобів підроблених документів. Причому, багато автомобілістів навіть не знають, що куплені права в інтернеті є підробкою і заборонені до використання.

Підтвердженням тому є випадки, коли володарі таких водійських посвідчень особисто приходять до МВС і скаржаться, що документи, за які вони заплатили чималі гроші, не підтягуються в “Дію” або не відображаються в інших реєстрах. У МВС нагадали, що їзда з фальшивими правами тягне за собою не тільки адміністративну, а й кримінальну відповідальність.

Так, за керування транспортним засобом без посвідчення необхідної категорії водієві загрожує 3400 гривень штрафу за Кодексом України про адміністративні правопорушення. Водночас ст.358 Кримінального кодексу встановлює відповідальність у вигляді штрафу до 850 гривень або обмеження волі строком до 2 років за пред’явлення завідомо підробленого документа.

У МВС звертають увагу, що фальшиві права можуть виглядати як справжні і навіть мати схожі “ступені захисту”, але патрульні легко виявлять підробку, перевіривши документ за відомчими базами даних. Тому водіїв закликають відмовитися від вчинення кримінальних правопорушень і оформити водійські посвідчення в єдино законний спосіб – через складання іспитів у сервісних центрах МВС.

Джерело wheel-news
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти