Терміново перевірте лобове скло: за що в Україні можуть незаконно позбавити прав автомобіліста

Юристи б’ють на сполох через почастішання випадків незаконного притягнення водіїв за одне дріб’язкове порушення. Деяким автомобілістам навіть загрожує позбавлення водійських прав.

Зокрема, звертається увага на виписування поліцією штрафів за ч.1 ст. 121 КУпАП за тріщини на лобовому склі. В адміністративних матеріалах у подібних справах патрульні інспектори вказують пошкодження вікна в зоні роботи склоочисника як технічну несправність, з якою заборонено експлуатацію автомобіля. Сума стягнення за цією статтею становить 340 гривень. При цьому повторне порушення кваліфікується вже за ч.4 ст.121 КУпАП і загрожує водієві позбавленням прав на строк до півроку. Тобто, якщо вас оштрафували, ви не усунули проблему, то наступного разу можете позбутися прав.

При цьому адвокати звертають увагу, що самі по собі штрафи за тріщину на лобовому склі є не законними. Так, у ПДР справді йдеться про те, що не можна їздити з пошкодженням вікон у зоні роботи склоочисника, але жодної санкції за конкретно це порушення в КУпАП не передбачено, зокрема в ст.121. Юристи наголошують, що оскарження таких штрафів у суді дає змогу відновити справедливість і скасувати незаконне покарання. Однак зробити це потрібно протягом 10 днів після винесення постанови поліцією, не оплачуючи штраф. Внесення платежу означатиме, що ви погодилися з обвинуваченням і визнали провину.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти