Не беріть слухавку: що буде водієві в Україні за відповідь на телефонний дзвінок за кермом

Смартфони стали частиною повсякденного життя українців і водії автомобілів не є винятком. При цьому за використання гаджета за кермом в Україні можна дуже жорстко поплатитися.

Встановлено, що водії, які розмовляють по телефону під час керування транспортним засобом, є загрозою для себе та інших учасників дорожнього руху. Достатньо відволіктися на частки секунди в потрібний момент, щоб спровокувати аварію. Навіть, якщо вам зателефонували, і ви швидко відповіли на дзвінок або скинули його, це може призвести до трагедії.

У зв’язку з цим п.2.9.д ПДР України прямо забороняє використання мобільного телефону під час руху, утримуючи його в руці. При цьому сучасні пристрої можуть використовуватися навіть не для розмови, а для серфінгу в інтернеті, надсилання або читання текстових повідомлень, використання інших додатків. Усе це, так чи інакше, знижує концентрацію водія і становить небезпеку.

Відповідно до ч. 2 ст. 122 КУпАП, поліція може штрафувати водіїв, які тримають у руці телефон під час руху на 510 гривень. Якщо водій створить при цьому аварійну обстановку на проїжджій частині, то на нього чекає вже штраф у розмірі 1445 грн або навіть позбавлення прав на строк до року (ч.5 ст.122 КУпАП).

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти