Штрафу не буде: коли водій може відмовитися показувати документи поліції

Кожен водій в Україні розуміє, що водійські права і техпаспорт на машину – перше, що від нього вимагатиме поліцейський після зупинки транспортного засобу. Причому за неможливість або відмову це зробити автомобілісту загрожує штраф. Однак є ситуації, коли карати водія не можна.

Про одну з таких ситуацій у своєму рішенні у справі № 944/5614/23 говорить Апеляційний суд Львова. Водія Audi А6 зупинила поліція в місті Яворів начебто за непристебнутий ремінь безпеки. Від чоловіка зажадали пред’явити документи, але робити це він навідріз відмовився. За це він отримав штраф за ч.2 ст.122 КУпАП.

У суді було встановлено, що поліція не мала в наявності об’єктивних доказів вчинення водієм правопорушення, у зв’язку з яким його транспортний засіб було зупинено. Тобто і підстав для зупинки авто у патрульних не було. Відповідно, вимагати від водія документи вони не мали права. У підсумку суд дійшов висновку, що чоловік не був зобов’язаний пред’являти права і техпаспорт інспекторам після безпідставної зупинки і без пред’явлення доказів його провини. Штраф було скасовано, а справу – закрито.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти