Штрафують незаконно на 340 гривень: водіям нагадали про популярну помилку поліції

Правила дорожнього руху (ПДР) в Україні забороняють використовувати механічні транспортні засоби без наявності в них укомплектованої аптечки. Поліція часто зупиняє водіїв і виписує їм штрафи за відсутність цієї важливої речі. Однак, як правило, робить це незаконно.

Юристи звертають увагу, що пункт 31.4.7 “е” ПДР справді регламентує, що в кожному автомобілі має бути медична аптечка. Водночас у Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП) немає прямої відповідальності за відсутність аптечки в машині. Поліцейські зазвичай кваліфікують це порушення як експлуатацію транспорту з технічними несправностями, виписуючи 340 гривень штрафу за ч.1 ст.121 КУпАП. Однак експерти вважають, що це категорично неправильно.

До технічних несправностей віднести відсутність у водія аптечки не можна, оскільки існує вичерпний перелік таких несправностей. Водночас водія за цей вид порушення можна притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 125 КУпАП (“Інші порушення ПДР”), яка передбачає лише покарання у вигляді попередження.

Водночас ч.2 ст.121 КУпАП дозволяє штрафувати на 680 гривень за відсутність аптечки водіїв авто, які здійснюють пасажироперевезення.

Джерело MMR
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти