99% автомобільних сидінь містять хімічні речовини, що викликають рак, – дослідження

У 99% автомобільних сидінь сучасних автомобілів міститься вкрай небезпечна для здоров’я хімічна речовина. Про це йдеться в новому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Environmental Science and Technology.

Вчені досліджували 155 автомобілів, вироблених з 2015 по 2022 рік. Майже в кожному сидінні було виявлено сліди хімічних речовин, відомих як антипірени (TCIPP). Ця речовина, як показали дослідження, може виділятися за підвищених температур, що збільшує ризик вдихання її частинок. Важливо відзначити, що TCIPP було виявлено в різних типах автомобілів, включно з гібридними, електричними та бензиновими моделями.

Хоча концентрація TCIPP виявлена на вкрай низькому рівні від 0,2 нг, експерти звертають увагу на можливі ризики для здоров’я. Попередні дослідження вказували на канцерогенні властивості цієї речовини, особливо в умовах тривалого впливу. Зокрема, відомі випадки, коли антипірени провокували онкологічні захворювання.

Фахівці рекомендують водіям вживати заходів для зниження ризикового впливу хімічних речовин. Це охоплює регулярне провітрювання салону автомобіля, особливо під час паркування на сонці, та уникнення використання рециркуляції повітря, що може сприяти концентрації шкідливих речовин усередині салону.

Джерело CarBuzz
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти