У кого заберуть машину на ЗСУ за новим законом: у Міноборони дали роз’яснення

Нещодавно Верховна Рада України внесла низку поправок до законодавства, які стосуються військового обліку та мобілізації автомобільного транспорту громадян. Як і в кого забиратимуть машини на потреби ЗСУ, пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Представник відомства заявив, що повноваження на вилучення транспорту в громадян мають Територіальні центри комплектування (ТЦК і СП), а також центральні або регіональні підрозділи СБУ та військової розвідки. При цьому діяти вони можуть лише на підставі рішень місцевих адміністрацій, які мають вигляд розпоряджень компетентних органів влади.

Найбільше Міноборони може бути зацікавлене в будівельній техніці, яка потрібна для зведення фортифікаційних споруд. Звичайні легкові автомобілі навряд чи стануть у пригоді на фронті. Просто так відбирати транспорт ніхто не буде. Після винесення рішення процес оформляють актами приймання-передачі, де фіксують не тільки дані про власника, а й технічний стан техніки, її оціночну вартість та інші важливі відомості.

Транспорт повертається власникам протягом 30 днів після оголошення демобілізації. У цьому випадку також має складатися акт приймання-передачі.

Джерело Politeka
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти