Штраф за несправні габаритні вогні: коли поліція не може покарати водія

Згідно з ПДР, водій в Україні зобов’язаний забезпечувати справність свого транспортного засобу і не може виїжджати на дорогу на поламаному авто. Серед іншого це стосується і габаритних вогнів. Якщо вони несправні в темний час доби, автомобіліста можуть покарати штрафом у розмірі 340 гривень. Однак є винятки.

Юристи звертають увагу, що в ПДР зазначено про обов’язок водія перевіряти авто щоразу перед початком поїздки, зокрема справність габаритів. Водночас існують ситуації, коли вогні вийшли з ладу в дорозі, і автомобіліст просто не міг бачити, що вони не горять.

Поліція часто ігнорує подібну ймовірність, прагнучи якнайшвидше притягнути водія до відповідальності. Однак юристи попереджають, що якщо автомобіліст заявить, що габарити були справні перед початком поїздки, то довести його провину буде вкрай важко. Без доказів цього ключового факту штрафувати водія не можна. Також не можна притягати до відповідальності автомобіліста, в машині якого несправні габаритні вогні, якщо з’ясується, що авто транспортується для подальшого ремонту.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти