Штраф до 34 тисяч: на українських водіїв чекають жорсткі покарання за нове порушення

У Верховній Раді України розглядають новий законопроєкт №9564, який пропонує жорсткі заходи покарання за перевищення гранично допустимої гучності транспортних засобів у населених пунктах. Ініціатива викликала бурхливу дискусію в суспільстві, але профільний парламентський комітет уже виніс законопроєкт на розгляд Ради, рекомендую його прийняти за основу.

Причини запровадження нового закону
Гучні автомобілі та мотоцикли не тільки порушують громадський порядок, а й значно погіршують комфорт і спокій громадян, особливо в умовах воєнного стану та частих атак ворожих безпілотників “Шахед”. Численні скарги від громадян, які відчувають стрес через шум транспорту, стали приводом для запровадження цього законопроєкту. В умовах підвищеної тривожності та напруженості, спричинених воєнними діями, шум від транспорту стає ще більш дратівливим фактором для українців.

Основні положення законопроєкту
Законопроєкт пропонує введення суворих покарань за перевищення допустимого рівня гучності транспортних засобів. Зокрема:

– Перше порушення каратиметься штрафом у розмірі 17 тисяч гривень.
– Повторне порушення тягне за собою подвоєння штрафу до 34 тисяч гривень.
– У разі систематичних порушень водія можуть позбавити водійських прав на строк до шести місяців.

Ці заходи спрямовані на те, щоб водії відповідальніше ставилися до стану своїх транспортних засобів і поважали права інших громадян на тишу і спокій.

Реакція суспільства та перспективи ухвалення
Суспільна реакція на законопроєкт виявилася неоднозначною. З одного боку, багато хто підтримує ініціативу, вказуючи на необхідність захисту громадян від зайвого шуму, який особливо болісно сприймається в умовах воєнного стану. З іншого боку, є побоювання, що нові штрафи можуть стати додатковим тягарем для водіїв і викликати негативне ставлення до влади.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти