17 тисяч штрафу на рівному місці: про махінації поліції з алкотестером попередили водіїв

Покарання за нетверезе водіння в Україні вкрай суворе. Уже вперше водія, якого викриють на керуванні транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, можуть оштрафувати на 17 000 гривень і на рік позбавити прав. При повторному порушенні сума стягнення подвоюється. Причому настільки суворо покарати можуть навіть абсолютно тверезих водіїв. Про нову махінацію патрульних поліцейських автомобілістам розповів відомий юрист Роман Симутін у себе YouTube-каналі.

Зокрема, він повідав, як його клієнта інспектори, використовуючи неправдиві дані алкотестера, намагалися притягнути до відповідальності за ст.130 КУпАП. Як з’ясувалося, досягається це шляхом навмисного нагріву приладу, який при підвищенні температури починає показувати завищені показники. Довести махінацію вдалося лише побічно в суді, коли були представлені відомості геофізичної лабораторії про погодні умови в день тестування. Виявилося, що фактична температура повітря тоді була набагато нижчою, ніж зафіксував алкотестер.

Симутін порекомендував водіям уважніше ставитися до подібних нюансів і вимагати у поліції пред’явити Юрист закликає водіїв вимагати від поліції сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку приладу. Він звернув увагу, що патрульні надають документи тільки на вимогу, а не за замовчуванням. Це дає їм простір для маніпуляцій.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти