В Україні в 5 разів злетять податки на одне автомобільне паливо і будуть найбільшими в ЄС

В Україні найближчим часом можуть у 5 разів підвищити податки на автомобільний газ, пише «Авто 24». Якщо це станеться, то збори на цей вид палива будуть у нашій країні найвищими в Євросоюзі.

Наразі у Верховній Раді перебуває на розгляді законопроєкт, внесений Кабміном відповідно до Директиви ЄС про підвищення акцизів на автомобільне паливо. Якщо його ухвалять, то вже з 1 липня почнеться поступове зростання цін на бензин, дизель і газ на українських АЗС. Найбільше в уряді хочуть обкласти податком скраплений газ. При цьому аналітики підрахували, що наявна пропозиція сильно випереджає навіть європейські вимоги. Зокрема, у 2028 році співвідношення акцизів газу і бензину в Україні становитиме 77%. При цьому зараз у Євросоюзі цей показник у середньому становить лише 23%.

Експерти вважають, що в Кабміні припустилися помилки під час розрахунків і в майбутньому її буде виправлено. Якщо ні, то акцизи на автомобільний газ зростуть у 5 разів, нівелювавши головну привабливість цього виду палива на українських АЗС – його доступність. Зазначається, що через війну ринок скрапленого газу в Україні і так сильно постраждав, введення нових обмежень завдасть йому ще більшої непоправної шкоди.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти