Вчені знайшли ефективний спосіб змусити водіїв не відволікатися на гаджети за кермом

Поява гаджетів істотно спростила життя багатьох автомобілістів, але водночас зробила його більш небезпечним. Дослідження показують, що мільйони аварій по всьому світу відбуваються через те, що водії відволікаються на свої смартфони або штатні екрани мультимедіа в автомобілі. Вчені Університету Пенсільванії в США стурбовані цією проблемою і розробили нову ефективну методику, що дає змогу підвищити концентрацію уваги керманичів на дорозі. Результати тестування були опубліковані на сайті програми добровільного страхування Progressive Insurance.

Дослідники розробили для водіїв спеціальну гру, в рамках якої потрібно було заробляти бали за скорочення використання смартфонів. Гра передбачала змагання між автомобілістами і регулярне оновлення таблиці лідерів. Підсумком цього експерименту стало зниження інтенсивності експлуатації мобільних пристроїв за кермом на 28%. Навіть після завершення участі в грі водії на 16% часу рідше користувалися смартфонами під час поїздок.

Провідний автор дослідження Джеффрі Еберт звертає увагу на дієвість таких методів поведінкового контролю. Використання таких інструментів і зворотного зв’язку в ігровому форматі дає змогу водіям суттєво дисциплінувати себе. У майбутньому вчені планують розширити експеримент на інші звички безпечного водіння, включно з використанням пасків безпеки та дотриманням безпечного швидкісного режиму.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти