Польські водії масово підставляють українців, щоб уникати автомобільних штрафів

У Польщі місцеві водії взяли на озброєння одну хитрість, яка дозволяє уникати автомобільних штрафів. Суть “лайфхака” полягає у тому, щоб звалити провину за правопорушення на вигаданого “українця”, пише Rzeczpospolita.

Зазначається, що масово подібну методику при оформленні штрафів системами автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху поляки почали використовувати на тлі напливу до країни українських біженців. Як тільки місцевим водіям приходить штраф поштою, вони заперечують його, заявляючи, що за кермом були не вони, а “українець”. Особливо така тактика ефективна у ситуаціях, коли камера не змогла чітко зафіксувати обличчя водія, ускладнюючи його ідентифікацію.

На прохання поліції чи суду назвати ім’я людини, якій вони нібито передали керування своїм автомобілем, поляки називають вигадане українське ім’я та прізвище. Порушники, користуючись тим, що місцеві правоохоронці не мають можливості перевірити отриману інформацію та “пробити” потенційного порушника з України за своїми базами даних. У результаті поліція просто закриває провадження, а штраф залишається неоплаченим.

Масштаб проблеми вражає. Повідомляється, що на даний момент загальна сума несплачених штрафів за порушеннями, які потенційно вчинені не громадянами країн ЄС у Польщі, становить близько 20 млн злотих (близько 215 млн гривень). Експерти сподіваються, що подібну порочну практику вдасться побороти, надавши поліції дані від прикордонної служби про іноземців, які в’їжджають до країни, а також шляхом притягнення несумлінних порушників до кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти