Експерт розповів, чому Україна зацікавила виробників електрокарів

Зростаючий попит на електрокари призводить до того, що кольорові метали з України стають більш затребуваною продукцією. Про це виданню «Сьогодні» повідомили в Державній службі геології та надр (Держгеонадра) України.

Популярність електромобілівпорушила питання наявності запасів і можливості видобутку літію, нікелю, кобальту і марганцю, які потрібні для виготовлення ключових компонентів – акумуляторів. Раніше вже повідомлялося, що виробники електромобілів перетворюють літій на “дорогоцінний” метал.

Україна має запаси необхідних для виробництва акумуляторів металів і може стати постачальником цієї сировини на світовий ринок, підкреслює Держгеонадр.

“За кількістю покладів деяких зі згаданих металів Україна посідає перше місце в світі, геологічні запаси інших вимагають подальшого вивчення та залучення інвестицій. Україна посідає перше місце в світі за підтвердженими запасами марганцю і друге місце за обсягом загальних запасів”, – нагадали у відомстві.

Як зазначив глава відомства Олег Кирилюк, видобутком вітчизняних кольорових металів вже зацікавився Європейський Союз, який на 100% залежить від імпортних поставок ніобій-танталових руд і низки інших рідкісних корисних копалин.

“Видобуток літію, кобальту, нікелю і марганцевих руд в Україні поки недостатньо високий, але Україною зацікавився Євросоюз, адже на сьогодні існує проблема постачання критичної сировини для потреб промисловості країн ЄС”, – цитує Кирилюка прес-служба відомства.

За інформацією Кирилюка, також проявляють інтерес до видобутку кольорових металів в Україні компанії з Бразилії, Китаю, Японії, Канади та США, а також вітчизняні компанії з іноземними інвестиціями.

Нагадаємо, Україна і сама входить в число країн, в яких популярність електрокарів стрімко зростає. Як зазначав раніше перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, у країни є і потенціал для розвитку виробництва електрокарів. За його словами, електромобілі вигідніше виробляти в Україні, ніж у Німеччині.

А поки цього не сталося, українці активно скуповують “заряджені” авто іноземного виробництва, причому в основному вживані. За підсумками перших двох місяців 2019 року попит на електромобілі виріс на 69%, в порівнянні з тим же періодом 2018 року.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти