Що робити при вимозі відкрити багажник поліцейськими

В першу чергу вимагайте озвучити конкретне підставу для проведення перевірки.

Водій повинен надати працівникові поліції можливість провести поверхневу перевірку транспортного засобу, але відповідно до законодавства та при наявності на те законних підстав. У яких випадках і що саме потрібно знати, розповів Дорожній адвокат.

Виходячи із закону “Про національну поліцію” перевірка передбачається, якщо є підстави вважати, що:

– в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, воля якої обмежується незаконним способом;
– в транспортному засобі знаходиться річ, оборот якої заборонений або яка становить загрозу життю або здоров’ю людини;
– транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та / або перебуває в тому місці, де може бути скоєно кримінальний злочин, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Тому в першу чергу вимагайте озвучити конкретну підставу для проведення перевірки. Ви можете відмовити, якщо законні підстави не будуть надані. Також вам повинні повідомити ваші права.

Крім цього ви повинні знати, що поверхнева перевірка може здійснюватися лише шляхом візуального огляду поліцейським салону або багажника транспортного засобу. При цьому, поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника і/або двері салону.

Згідно із законом водій повинен самостійно показати поліцейському вміст транспортного засобу. Поліцейський, може тільки спостерігати ззовні автомобіля за діями водія та речами, ні до чого не торкаючись руками. Краще знімати процедуру на відео і попросити своїх попутників стежити за діями поліцейських.

За статтею 30 Конституції поліцейський ні в якому разі не має права перебувати в середині вашого автомобіля. Це він може зробити тільки за вмотивованим рішенням суду. Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, або переслідування особи, яка підозрюється у вчиненні злочину.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти