Експерт розповів, скільки насправді має коштувати бензин в Україні

Бензини і дизельне пальне у середньому коштують 27-28 грн/л. Ці показники завищені. Економічно виправдана вартість – 24-25 грн/л.

Про це Gazeta.ua розповів аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

«Ситуація унікальна. На європейському ринку нафта та нафтопродукти дешевшають. В Україні зміцнюється гривні до євро та долара. Гуртові ціни на паливо вже давно пішли вниз. У гурті літр дизпалива коштує 20-21 гривню, бензину — 21-22. Водночас на заправках паливо не дешевшає. Деякі оператори продають бензин по 30 гривень. Пропонують знижки та програми лояльності, але цього не достатньо. Вони отримують надприбуток понад 30%», – пояснює експерт.

За його словами, на ринок моторного палива приходиться $5 млрд на рік. Однак у нас немає конкурентного середовища. Про це свідчать завищені ціни на АЗС.

З середини листопада активно дешевшає автогаз. Ціна зросла до майже 12 грн/л.

«Автогаз минулі роки ближче до зими дешевшав. Цьогоріч ситуація протилежна. Паливо подорожчало через зростання ціни на зовнішніх ринках. Зокрема на кордоні Білорусі та Польщі», – стверджує Сіренко.

Останні роки Україна традиційно купує паливо у Білорусі, Казахстану та Росії. Бувають поставки по морю. Цьогоріч вперше в історії завезли скраплений газ зі США.

«Водночас ринок автогазу заходить у сезон низького споживання. Менше їздять, менше купують. Споживання щомісяця скорочуються на 10%. Чому зараз ціни високі треба запитати європейських колег. Може це пов’язано з питаннями забезпечення газом не тільки автомобілістів, а як сировиною для нафтохімії», – підсумував аналітик.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти