Українських водіїв штрафуватимуть по-новому

150 штрафних балів, які щороку отримував кожен водій, скасовані ще до початку їхнього застосування.

У статті 27-1 Адмінкодексу поки що присутні наступні слова: «Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів», пише AUTO.RIA.com.

Ці бали призначені для «сплати» штрафів, оформлених системами автофіксації порушень ПДР. Тобто, спочатку з віртуального рахунку водія-порушника списуються бали, а лише після їх закінчення оплачувати заочні постанови треба грошима. Їх мало б вистачити на три порушення. Так було зроблено для того, щоб водії встигнули звикнути до дорожніх фоторадарів, а на початках систему можна було налаштувати, не стягуючи грошей з водіїв, якщо автоматика десь схибить.

Не можна використовувати бали для погашення штрафів, оформлених поліцією, а лише тих, що прийшли у так званих «листах щастя», всередині яких постанови про порушення, зафіксовані дорожніми камерами. Тож на практиці жоден український водій так і не зміг скористатись «тренувальними штрафами», бо досі системи автофіксації не працювали.

І вже навряд чи встигне, оскільки Верховна Рада сьогодні прийняла закон (проєкт №2809), яким передбачено скасування «тренувальних» штрафних балів, тобто залишається єдиний варіант: сплата штрафу, за постановою, яку оформила автоматика, лише грошима.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти