Автівки на литовських номерах можуть конфіскувати

Невдовзі авто «на литовських номерах» почне зупиняти поліція. До Верховної Ради надійшов законопроект щодо змін правил дорожнього руху. який ускладнить перебування в Україні незареєстрованих іноземних авто, передає Автотема з посиланням на ranok.ictv.ua.

Чим загрожують нові правила водіям «євробляшанок»?

Кабмін планує внести зміни до законодавства щодо автомобілів на «європейських» номерах. Українці продовжують купувати вживані дешеві авто з Європи. Нині, за даними ДФС, на території України перебуває близько 400 тисяч таких автівок. Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект, українці зможуть офіційно реєструвати завезені з Європи автомобілі. Утім, експерти стверджують, що новий закон не полегшить життя водіям авто з іноземними номерами, а навпаки – значно ускладнить їх ввезення на територію України.

Норми про «євробляшанки» прописані у пакеті змін до правил дорожнього руху. Якщо нерозмитнена машина порушує правила и потрапляє у ДТП, знайти водія-порушника фактично неможливо, адже оформлена вона на іноземця. Нові ж правила зобов’язують громадянина ЄС, який ввіз авто на територію України, зареєструвати його за тимчасовим місцем проживання в Україні. Незареєстровані авто зупинятимуть і штрафуватимуть.

Якщо водія «євробляшанки» зупинять, йому загрожує штраф або навіть конфіскація авто. Нині вже є випадки мільйонних штрафів. Утім, якщо раніше українці могли оскаржити штрафи в суді, із ухваленням нового закону це буде малоймовірно.

Нове законодавство створить проблеми не лише для тих, хто збирається ввезти авто «на литовських номерах», але й для тих, хто давно на них їздить. Адже знайти саме того іноземця, який привіз ваше авто в Україну через фірму-посередника, змусити його знову приїхати та зареєструвати машину – майже неможливо.

Примітно, що за «євробляшанки» взялися по обидві сторони кордону. Литва почала карати фірм-посередників, що переганяють авто в Україну. Їх звинувачують у порушенні одразу трьох статей литовського кримінального кодексу: розтраті коштів підприємств, несплаті податків і масовому наймі нелегальних працівників, адже багато водіїв-українців користуються автомобілями на «єврономерах» саме як працівники іноземних підприємств.

Водночас у ДФС звітують: за десять місяців цього року кількість завезених із-за кордону в Україну розмитнених авто зросла у шість разів. Фіскали пояснюють це зниженням акцизного податку. Утім, триватимуть ці «знижки» лише до кінця 2018-го року. А тих, хто купив іноземне авто за сумнівною схемою, скоріше за все чекатимуть штрафи та конфіскації.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти