Українці виступили проти розширення повноважень поліції на дорозі

Петиція проти законопроекту 2695, який Рада вже схвалила в першому читанні, за 6 днів набрала понад 27 тисяч підписів.

«Розширення повноважень поліцейських, які запропоновані в цьому законопроекті, є наступним «дзвіночком» до побудови поліцейської держави та слідування за Росією в цьому плані… Як відомо, працівники Національної поліції часто перевищують існуючі повноваження, тому їх розширення та підвищення адміністративної відповідальності не може призвести до жодних покращень, «за винятком» їх злочинного збагачення, шляхом росту хабарництва. Тому в першу чергу мають розглядатись питання, щодо підвищення відповідальності правоохоронців, за перевищення службових повноважень та винесення незаконних постанов», – йдеться у тексті звернення.

Нагадаємо, поліція мала право зупиняти не всі автомобілі підряд, а лише ті, які порушили Правила дорожнього руху. Проте, 13.07.2020 Верховною радою ухвалено у першому читанні законопроект №2695, яким доповнено ст.35 Закону «Про національну поліцію» додатковою підставою для зупинки: «Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння…». «За» проголосувало 282 депутати.

При цьому, зазначено, що «Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної поліції».

 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти