Батарея з функцією швидкої зарядки з’явиться у Toyota в 2025 році

Твердотіла батарея зможе запропонувати більший запас ходу при збереженні розмірів, проте автовиробникові ще потрібно розв’язати проблему збільшення життєвого циклу АКБ.

Toyota створила працюючий прототип автомобіля з твердотілим акумулятором, який повинен був бути представлений на Олімпійських іграх цього літа. Японський автовиробник співпрацює з Panasonic, щоб у 2025 році налагодити випуск твердотілих батарей, проте до серійного виробництва ще далеко.

Перш за все, автовиробникові все ще потрібно розв’язати проблему, яка нівелює переваги твердотілих батарей: короткий термін служби.

Toyota вирішила зосередитися на гібридних і водневих транспортних засобах на паливних елементах в якості основи своєї стратегії зниження шкідливих викидів, але це не означає, що автовиробник взагалі відмовляється від електромобілів. На додаток до електричного кросовера і лінійці з шести електромобілів, які можуть першими вийти на ринок Китаю, Toyota в даний час працює над технологічним проривом: твердотілою батареєю.

Твердотілі АКБ заряджаються швидше, довше і мають велику щільність енергії. Це означає, що автомобіль з таким акумулятором здатний проїхати більше, ніж аналогічний транспортний засіб з літій-іонним акумулятором однакового розміру. Toyota повинна була продемонструвати працюючий прототип свого твердотілого акумулятора на Олімпійських іграх в Токіо в 2020 році. Подія, звичайно, було перенесена на 2021 рік через пандемію коронавірусу, але Toyota як і раніше хоче поділитися тим, як далеко вона просунулася в створенні власного акумулятора.

У бесіді з Automotive News Кейджі Каіт, виконавчий віце-президент компанії Toyota, сказав, що у компанії є робочий прототип. Проте, через проблеми безпеки і довговічності, він ще не використовує справжній потенціал твердотілої батареї. Однією з найбільших проблем з твердотілими батареями є їх короткий термін служби: вони мають тенденцію виходити з ладу після повторної зарядки.

Автовиробник разом зі своїм партнером, Panasonic, фокусується на електроліті на основі сірки, який, як кажуть, забезпечує більш ефективне перенесення іонів між електродами. Проте, Toyota повинна з’ясувати, як створити електроліт, який не буде деформуватися при звичайній зарядці і розрядці акумулятора, що приведе до виходу з ладу батареї.

У компанії заявили, що до 2025 року почнеться обмежене виробництво нових батарей. Вони будуть дорогими, але якщо автовиробник і Panasonic зможуть з’ясувати, як виробляти твердотілі батареї для своїх гібридів і майбутніх електромобілів, це буде величезним стрибком для всіх екологічно чистих транспортних засобів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти