Японці обіцяють збільшити ємність АКБ електрокарів в 10 разів

Найбільшим «головним болем» творців електрокарів є запас ходу при збереженні помірної маси транспортного засобу. Кілька стартапів з Японії вже досягли вражаючих результатів.

Як розповідає видання Nikkei, компанія 3Dom – стартап, що з’явився в Токійському столичному університеті в 2014 році. Його створив професор Кійосі Канамура, який зібрав навколо себе команду з інженерів великих компаній — виробників побутової техніки, таких як Panasonic, і автовиробників. В даний час стартап налічує 70 фахівців.

Вже через 2 роки 3Dom планує почати комерціалізацію літій-металевих батарей, які при порівнянних габаритах і вазі дозволять отримати вдвічі більше енергії, ніж сучасні літій-іонні джерела живлення. Завдяки цьому вдасться істотно збільшити запас ходу електромобілів.

Японська компанія має намір замінити вуглецеві матеріали на металевий літій. Він дозволяє значно збільшити ємність, але схильний до коротких замикань і займання.

Щоб побороти негативну реакцію, компанія розробила спеціальний сепаратор, який пригнічує нерівномірність хімічної реакції. Сепаратор має сферичні отвори діаметром кілька сотень нанометрів, розташовані в ідеальному порядку. Оптимальний розмір і розташування отворів забезпечують рівномірний потік іонів і рівномірну хімічну реакцію.

Сепаратор виготовлений з термостійкого пластику, який не буде горіти навіть при температурі 400 градусів Цельсія. Інший стартап, Azul Energy з міста Сендай, фокусується на виробництві не всієї батареї, а її окремих елементів. За словами його керівника Хіроші Ябу, спеціальні каталізатори для АКБ на основі кисню і металів дозволять прискорити процес розряду і збільшити загальну ємність, а отже і запас ходу, в 3-10 разів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти