Nokia виграла судову тяганину з Mercedes: продажі машин можуть заборонити в Німеччині

Концерн Daimler AG, якому належить Mercedes-Benz, порушив патенти Nokia, використавши мобільні технології в своїх автомобілях без ліцензії. До такого висновку прийшов суд міста Мангейма (Німеччина). Ситуація може призвести до заборони продажу Мерседесів у себе на батьківщині.

Зірка Nokia на ринку мобільних телефонів давно згасла: після розквіту в 90-і і 2000-і компанія була фактично зруйнована за допомогою Microsoft. Але це стосується тільки мобільного підрозділу. Фінська компанія досі є великим гравцем на ринку телекомунікаційного обладнання. Плюс до цього за Nokia числиться величезна кількість патентів. Фірма в рік отримує $1,4 млрд відрахувань з ліцензіатів за використання її мобільних технологій (дані Reuters).

Згідно з рішенням суду, Daimler AG має купити у Nokia ліцензії на експлуатацію, щоб використовувати технології 4G в своїх автомобілях. В даний час вже всім сучасним моделям потрібен доступ в інтернет.

Nokia використовує таку модель ліцензування, при якій вона як власник патенту отримує збір за кожен випущений автомобіль з її технологією замість загальної ліцензії на вироблені компоненти з одноразовою оплатою. В результаті Daimler AG буде потрібно виплатити кругленьку суму, щоб законно використовувати технології «підключених» машин. В іншому випадку Nokia може заборонити Daimler AG продавати автомобілі Mercedes-Benz в Німеччині.

Але заковика полягає в тому, що Nokia буде потрібно надати заставу в розмірі $8,3 млрд. Ця сума є гарантією покриття можливого збитку на той випадок, якщо рішення буде скасовано в апеляційному порядку.

«Ми не можемо зрозуміти вердикт суду Мангейма і подамо апеляцію», – заявили представники Daimler AG.

В Nokia в свою чергу висловлюють надію, що «Daimler AG візьме на себе зобов’язання і отримає ліцензію на справедливих умовах».

В результаті компанії опинилися в непростій ситуації: Nokia може накласти заборону на продажі Mercedes-Benz в Німеччині, що стане справжньою катастрофою для виробника, але в разі зміни рішення суду в апеляції розщедритися доведеться вже Нокії.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти