Верховній Раді пропонують збільшити акциз на автогаз: газ буде коштувати, як бензин?

Верховній Раді пропонують збільшити акциз на автомобільний газ. Цей законопроект пропонують прийняти не тільки для того, щоб поповнити бюджет, але в першу чергу для того, щоб зробити українські нафтопереробні заводи пріоритетними, ніж ті компанії, де закуповується автомобільний газ.

Сергій Куюн – директор консалтингової групи А-95, на своїй сторінці у соціальній мережі, що ситуацію, коли автомобільний газ популярніше за бензин, потрібно змінювати.

Споживання скрапленого газу за останні 7 років зросло у 2 рази, в той час, як бензину навпаки у 2 рази впало. Спеціалісти говорять, що цьому посприяла проста причина – акциз на газ в 4 рази менше «бензинового» (52 проти 213,5 євро / 1000 л). Крім того, величезний імпульс споживання газу дали нелегали, які в 2014-2015 року почали продавати газ з кожної дірки. В результаті якщо до 2014 року газ коштував удвічі дешевше бензину і зростання на 6-8% на рік, то в 2014-2016 часом був втричі дешевше і додав 63%.

Пропонуючи свій законопроект, автори хочуть, щоб ставки на автомобільний газ і бензин були близькими і тим самим зупинили зростання ринку зрідженого газу і далі рости за рахунок використання бензину, попит в якому (з великим запасом) можуть забезпечити наші НПЗ в Кременчуці і Шебелинці.

На сьогоднішній день є вже кілька законопроектів, включаючи дві основні зацікавлені групи. НПЗ пропонують оригінальний варіант – вирівняти акциз на бензин, ДП та скраплений газ на єдиному рівні 139 євро / 1000л. Він максимально зблизить ціни на бензин і газ, останній залишиться дешевше бензину, але фактично повністю закриє перспективу установки нових газобалонних установок. Вони просто не окупляться. Додаткові надходження до бюджету складуть близько 5 млрд грн.

Проект Андрія Геруса, можна назвати компромісним, він пропонує: автогаз – 124 євро, дизпаливо – 139,5, бензин – 169,5 євро / 1000 л. При такому варіанті бюджет отримає додатково 8,3 млрд грн, а зріджений газ – тривалу перспективу залишитися на ринку, завдяки вигідності для машин з великими пробігами.

Таким чином, якщо нові акцизи будуть утверджені, бензин трохи подешевшає, а газ подорожчає.

Читайте також: Названа найпопулярніша модель нового авто на українському ринку

Джерело 24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти