В Україні власників євроблях поліція може штрафувати на місці: деталі гучного рішення

Водія авто на єврономерах зупинили і присудили штраф розміром 8 500 грн. Після цього питання права поліції виписувати штрафи водіям з іноземною реєстрацією на місці зупинки було розглянуто у суді.

Авто на “євробляхах” було зупинено поліцією на підставі п. 10 ч. 1 ст. 35 Закону “Про Національну поліцію” – “поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі, якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, що не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України”.

Поліція виявила, що автівка належить литовській компанії, була ввезена в транзитному режимі і своєчасно не вивезена. Це стало підставою для штрафу у сумі 8 500 грн, який був виписаний на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП – “керування водієм транспортним засобом, щодо якої порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України, а саме: порушені терміни його тимчасового ввезення; транспортний засіб передано в користування особі, яка не ввозила його на митну територію України, яке тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 8 500 грн”.

Водій автомобіля звернувся до суду і оскаржив штраф. У позові він зазначив, що поліцейські не мали права зупиняти його на підставі п. 10 ч. 1 ст. 35 Закону “Про Національну поліцію” і також не мали права застосовувати штраф на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП.

Судом першої інстанції штраф поліції був скасований. Але поліція у відповідь подала апеляційну скаргу.

Восьмим апеляційним адміністративним судом дії поліцейських були визнані правомірними, як і законність накладення штрафу на підставі ч. 8 ст. 121 КУпАП в розмірі 8 500 грн.

У суді своє рішення пояснили, терміни переміщення автомобіля в митному режимі транзиту були порушені. Також автомобіль був переданий у користування людині, яка не ввозила її в Україну.

Читайте також: Автозаводи в Європі скоро почнуть закриватися

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти