Як себе поводити, якщо вас зупинили, обшукують, затримують поліцейські

Що робити, якщо поліцейський просить вас пред’явити документи? Чи повинні ви відкривати багажник, якщо цього вимагає інспектор? І на що ви маєте право при затриманні? Читайте в матеріалі EtCetera.

ЯКЩО ЗУПИНИЛИ ВАШЕ АВТО. Якщо вас зупинили на дорозі з проханням відкрити багажник для огляду, співробітник поліції повинен повідомити про причину такої зупинки і скласти протокол про підозру у вчиненні злочину. В іншому випадку, у нього немає підстав просити вас робити це – він може лише заглянути в салон.

Підставою для зупинки авто можуть бути:

– порушення ПДР;

– очевидні ознаки технічної несправності авто;

– причетність водія або пасажирів до скоєння ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення;

– якщо необхідно залучити водія до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським;

– якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку на дорозі;

– якщо транспортний засіб знаходиться в розшуку.

ЯКЩО ВАС ЗУПИНИЛИ НА ВУЛИЦІ. На прохання пред’явити документи ви не зобов’язані передавати їх поліцейському в руки. Досить розкрити і підняти так, щоб всі дані були видні. У відповідь на зупинку вас поліцейським, ви також можете вимагати співробітника поліції пред’явити його посвідчення. До речі, для такої «зупинки» на вулиці повинні бути вагомі підстави:

– підозра, що ви перебуваєте в розшуку;

– зробили або мають намір вчинити правопорушення;

– перебуваєте на території, що охороняється або в зоні надзвичайної події.

При цьому ви маєте право зберігати мовчання і не свідчити проти себе.

ЯКЩО ВАМ ЗАГРОЖУЄ ЗАТРИМАННЯ. Без рішення суду співробітники поліції можуть затримати вас тільки в разі, якщо вас застали безпосередньо в момент вчинення злочину або ж відразу після цього. Причому термін затримання в такому випадку не може перевищувати 72 години.

Вам повинні роз’яснити підстави для затримання, розповісти про право на адвоката, медичну допомогу, право давати показання або ж відмовитися від дачі показань. Крім того, в разі затримання ви маєте право повідомити родичів про ваше затримання і місце перебування.

Під час затримання може проводитися особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів, але при цьому всі дії повинні бути зафіксовані в протоколі, який ви маєте право не підписувати без присутності свого адвоката (державного захисника).

ЯКЩО ВАС ПРОСЯТЬ ПРОЇХАТИ У ВІДДІЛЕННЯ ПОЛІЦІЇ. Якщо співробітник поліції наполягає на поїздку до відділення, то він зобов’язаний повідомити про те, в чому конкретно вас підозрюють. Якщо з боку поліцейського ваші права дотримані, відмовляти в поїздці або сперечатися не варто – це може бути розцінено як опір співробітникам правоохоронних органів, що загрожує арештом.

Однак перш ніж їхати до відділення, здзвонитеся з адвокатом або з кимось із рідних і повідомте, хто саме (ПІБ, звання, номер значка), на якому автомобілі (номер) і в яке відділення вас забирає.

ЯКЩО ВАС ВЖЕ ЗАТРИМАЛИ. Якщо вас вже затримала поліція, то ви маєте право на побачення з захисником (адвокатом) один на один до допиту. Якщо адвоката у вас немає, то вам повинні надати державного захисника.

На допиті повинен бути присутнім адвокат, а сам допит не може тривати більше восьми годин (з перервами кожні дві години) і може бути зафіксований на відео, фото- і аудіоносій вами або вашим адвокатом.

ЯКЩО ДО ВАС прийшли з обшуком. Важливо пам’ятати, що обшук може проводитися тільки за рішенням суду, яке повинно бути пред’явлено співробітником поліції перед його проведенням.

Крім того, вам повинні усно повідомити, що саме будуть шукати правоохоронці. Сам обшук може проводитися з 6.00 до 22.00 в присутності двох понятих і того, хто проживає в місці проведення обшуку.

Ви можете наполягати на присутності своїх понятих, наприклад, сусідів, яким ви довіряєте. До речі, все, що відбувається ви також маєте право фіксувати на фото та відео.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти