«Евробляхи» в пастці: власники майже рік чекають обіцяного доступного розмитнення

В Україні авто з іноземною реєстрацією ніхто не штрафує, але вивезти або продати такий автомобіль неможливо.

З початку 2020 року автомобілі на єврономерах мали зникнути з українських доріг. Штраф за нерозмитнену євробляху становить 170 000 грн, або ще можуть конфіскувати авто. Але поки мала кількість власників автомобілів зіштовхнулися з такою проблемою, інші чекають обіцяне в грудні доступне розмитнення.
«Усередині країни митниця не «б’є» штрафи, тому що у неї немає інформації про правопорушення. Поліція також не штрафує, оскільки не має доступу до бази митниці », – розповідає Олександр Чернявський, співзасновник громадської організації Авто Євро Сила, яка займається захистом інтересів власників таких авто.

Але за те, щоб виїхати на такій машині за кордон або розмитнити її, щоб продати – доведеться платити штраф або що відбувається все частіше – подарувати авто державі.

Читайте також: В Україні випустили унікальний автомобіль

Приклади вже є. Питання тільки в масовості явища.

На початку жовтня з’явилися судові рішення, згідно з яким п’ятеро українців отримали штрафи по 170 000 гривень за ввезення авто з іноземною реєстрацією.

За даними ЗМІ, протоколи насамперед отримують громадяни, які після пом’якшення карантину перетинають митний кордон України, в основному це заробітчани.

Таким чином «євробляхери» поки виявилися в пастці. Вони не можуть вивезти авто, оскільки його відразу конфіскують і вручать протокол з повідомленням про дату засідання. Навіть розмитнення автомобіля за діючими ставками не звільняє від штрафу 170 000 грн.

Зате в Раді зібрався цілий пул законопроектів, які обіцяють скасувати акциз для ввезених в Україну з-за кордону авто: №3704, 3705 та 3706 (серед авторів більше 40 депутатів “Слуги народу”), №2342 і №2345 (які згідно з меморандумом, Рада повинна прийняти ще 14 січня), №4172. Однак до сих пір жоден з цих законів в Раді навіть не потрапляв до порядку денного.

Читайте також: В Україні можуть значно подорожчати вживані авто з Європи

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти