Частину автомобілів звільнять від розмитнення

Згідно з чинним українським законодавством, при ввезенні на територію України ретро-автомобіля на нього поширюються такі ж правила, як і на звичайні машини. За історичні автомобілі не тільки необхідно сплачувати всі ввізні мита, машина повинна відповідати екологічним нормам Євро, – пише Автотема.

Дане обмеження автоматично виключає можливість ввезення ретро-автомобілів, і не дає можливості колекціонерам, музеям і автоклубам, які займаються старими тачками, поповнювати колекції рідкісними зразками автомобілів світового автопрому. Автомобільні виставки, на яких демонструються ретро-автомобілі колишнього СРСР, не користуються великою популярністю, адже дані зразки добре всім відомі. Інша справа рідкісні машини з Європи або США.

Для врегулювання питання ввезення ретро-автомобілів в Україну були розроблені три документа №№7374, 7375 та 7376, відповідно до з якими, в розряд історичних автомобілів включені транспортні засоби, випущені понад 40 років тому, при цьому модель повинна бути знята з виробництва більше 25 років назад.

Такі автомобілі не будуть обкладатися ввізним митом, ПДВ і акцизами, від них не будуть вимагати відповідності екологічним нормам Євро, а також вони не будуть проходити техогляд, якщо такі вимога з’явиться в найближчі роки.

Для підтвердження статусу «історичний автомобіль» транспортний засіб повинен мати спеціальне свідоцтво, вартість якого буде дорівнювати мінімальній заробітній платі. Видачею таких посвідчень будуть займатися уповноважені органи на підставі висновків експертів.

Однак дані документи навряд чи можуть бути прийняті в нинішній редакції, тому що багато пунктів суперечать іншим законодавчим актам. Крім того, дані законопроекти не можуть бути віднесені до категорії першочергової важливості, тому колекціонерам не варто сподіватися на швидке їх прийняття.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти