Поліції можуть дозволити зупиняти автомобіль без поважної причини

Поліція України в даний момент, керуючись статтею 35 Закону «Про національну поліцію» не може зупиняти всі автомобілі, які їй заманеться, а лише ті, водії яких порушили правила дорожнього руху.

Про це розповів Дорожній Адвокат:

Перша спроба надати право безпідставних зупинок

13.07.2020 Верховною радою у першому читанні було ухвалено законопроект №2695, яким було доповнено ст.35 Закону «Про національну поліцію» додатковою підставою для зупинки: «Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння…»

У разі підписання закону, працівникам поліції надавалось законне право зупинення будь-якого транспортного засобу з метою проведення огляду водія на стан сп’яніння, незалежно від часу доби і днів тижня.

Надалі депутати Верховної ради анонсували, що на засіданні комітету Верховної ради 02.11.2020 вказану норму щодо безпідставних зупинок під час «профілактичних заходів» вилучено із Законопроекту №2695. І здавалось, що питання вирішено, але так не сталося!

Друга спроба надати право безпідставних зупинок

На сайті Верховної Ради з’явився підготований до другого читання відредагований законопроект №2695, у якому статтю 35 все ж таки доповнено додатковою 11-ю підставою для зупинки: “якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння …. Проведення таких профілактичних заходів може здійснюватися в нічний час, із двадцять другої до восьмої години, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після таких днів”;

Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності офіційно рекомендує прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

Таким чином, за цих умов, працівникам поліції все ж таки буде надано законне право зупинення будь-якого транспортного засобу з метою проведення огляду водія на стан сп’яніння.

Єдина відмінність з попереднім законопроектом, що право безпідставної зупинки буде надано у конкретні години і дні, а саме в нічний час, із 22:00 год. до 08:00 год., а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після таких днів.

Отже, у разі прийняття цього закону, ще до 22:00 год. водіїв будуть зупиняти лише при вчиненні порушень ПДР, а вже після 22:00 працівник поліції матиме право зупиняти всі автомобілі підряд! Водночас, протягом 3-х днів на тиждень (субота, неділя і понеділок) працівник поліції матимуть право зупиняти будь-які авто, незалежно від часу доби.

З метою підвищення результативності роботи, графіки чергування працівників поліції можуть бути переорієнтовані на роботу саме після 22:00 год у робочі дні і на вихідні та святкові дні. Тобто патрулювання в основному буде проводитись у ці години і дні.

Під час зупинення автомобіля працівник поліції також має право перевірки документів та оформлення інших виявлених під час зупинки порушень.

Читайте також: Названо кращі дешеві авто в Україні: рідко ламаються і витрачають мало палива

Джерело doradvokat.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти