Суд скасував власнику «євробляхи» штраф в 170 000 грн

Карантин завадив багатьом власникам євроблях вчасно вивезти свої автомобілі, повідомляє «Твоя МАШИНА» .

Представники митниці пояснювали, що карантин є форс-мажорною обставиною, тому в такому випадку автомобіль буде звільнений від відповідальності. У більшості випадків машинам дозволяли безкарно залишатися в Україні до кінця карантину.

Але через недовгий час митниця різко змінила свої погляди і почала масово виписувати протоколи про порушення митних правил за статтями 470 і 481 Митного кодексу. Ці статті передбачають накладення штрафів в 170 000 грн.

В одному з таких випадків українець ввіз машину в січні 2020 року, а вивезти не зміг через карантин і ремонт машини.

У березні 2021 року склали протокол і передали справу до суду. Розглянувши обставини, суд врахував, що ч.1 ст.460 Митного кодексу передбачає, що якщо митні правила були порушені через непередбачені обставини, то власник звільняється від відповідальності.

Також було відзначено, що 17.03.2020 набрав чинності Закон України № 530-XII, згідно з яким в список форс-мажорних обставин внесли карантин.

В результаті суд прийшов до висновку, що вивезення машини з країни завадили форс-мажорні обставини. Тому власник не вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.6 ст.481 Митного кодексу. На цьому справа була закрита, і громадянина звільнили від штрафу в 170 000 грн.

Джерело auto-portal.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти