Водіїв в Україні штрафують на 51 тис. грн і забирають авто: за яке порушення можна втратити гроші

Україна має суворі правила, які передбачають суворе покарання за керування у нетверезому стані, що може становити до 51 тис. грн. Закон також встановлює можливість арешту, позбавлення водійських прав та конфіскацію автомобіля.

Ця інформація міститься в статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП). Штраф може бути застосований як за водіння у стані сп’яніння (від алкоголю або наркотиків), так і за відмову від проходження огляду. Це означає, що якщо водій відмовляється довести свою трезвість, він буде покараний так само, як за водіння у стані сп’яніння.

Розмір штрафів такий:

– За частину 1 статті 130 передбачений штраф у розмірі 17 000 грн і позбавлення права керування на 1 рік.

– За частину 2 статті 130 передбачений штраф у розмірі 34 000 грн і позбавлення права керування на 3 роки, а також можливе вилучення транспортного засобу з відшкодуванням вартості або без такого відшкодування, або адміністративний арешт на 10 діб з вилученням транспортного засобу з відшкодуванням вартості або без такого.

– За частину 3 статті 130 передбачений штраф у розмірі 51 000 грн, позбавлення права керування на 10 років та конфіскація транспортного засобу, або адміністративний арешт на 15 діб з позбавленням права керування на 10 років та конфіскація транспортного засобу.

– За частину 4 статті 130 передбачений штраф у розмірі 34 000 грн або адміністративний арешт строком на 15 діб, позбавлення права керування транспортними засобами на 3 роки.

Крім того, водії також можуть бути покарані за інші порушення, зокрема:

– Відсутність водійських прав або реєстраційного документа на автомобіль – штраф 425 грн.

– Поїздка на незареєстрованому автомобілі, без номерних знаків або забрудненими номерами – штраф 850 грн.

– Порушення правил дорожнього руху, що призвело до аварійної ситуації – штраф 850 грн.

– ДТП, внаслідок якого пошкоджено інші автомобілі – штраф 1190 грн.

– Перевищення швидкісного режиму в населених пунктах на 20-50 км/год – штраф 340 грн.

З 1 січня по 10 травня в Київській області було складено 777 адміністративних протоколів на водіїв, які керували у стані сп’яніння. Загальна сума накладених штрафів за цей період становить 15 млн 283 тис. грн.

Джерело Оbozrevatel.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти