В українських водіїв з’явилася законна підстава для скасування штрафу з камер автофіксації

Український суд вирішив, що використання приладу “Каскад” для автоматичної фіксації швидкості руху є незаконним. Це рішення було прийняте через те, що оператор не виконав вимоги закону, що передбачають попереднє інформування водія про фіксацію швидкості.

Згідно з Законом “Про національну поліцію”, поліція може використовувати автоматичну фото- та відеотехніку для забезпечення публічної безпеки та порядку. Однак, згідно з цим самим законом, інформація про використання такої техніки має бути розміщена на видному місці.

Для цього встановлено спеціальний дорожній знак 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху”, який повинен інформувати водіїв про можливість автоматичної фіксації швидкості.

У даному випадку водій перевищив дозволену швидкість на 23 км/год, їхавши зі швидкістю 73 км/год, де дозволено 50 км/год. Однак, водій не був належним чином повідомлений про те, що його швидкість фіксується автоматично.

Суд першої інстанції вирішив, що автоматична фіксація швидкості руху без належного дорожнього знаку є незаконною. Рішення було прийняте через відсутність достатніх доказів наявності відповідного знаку на дорозі. Таким чином, постанова, що була видана на підставі такої фіксації, була визнана неправомірною.

Зауважується, що автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися тільки у випадку, якщо встановлений попереджувальний дорожній знак 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху”. Без такого знаку, штраф за перевищення швидкості вважається неправомірним, зазначають юристи.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти