Паливо за кордоном почало дорожчати: до чого готуватися українцям

На початку цього місяця обсяги зрідженого газу для українських імпортерів палива були зменшені, а на деяких польських та литовських терміналах продаж автогазу Україні був повністю припинений. Ця ситуація змушує багатьох імпортерів шукати альтернативні постачальники на південному ринку. За повідомленням encorr, цього тижня на польських терміналах ціни на газ зросли на $39-42 за тонну порівняно з попереднім місяцем.

Причина таких змін полягає в тому, що тепер постачальники зобов’язані постачати газ, який складає не менше 51% не російського продукту, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів. Крім того, в Польщі виникли проблеми з дефіцитом палива, що призвело до того, що деякі компанії не укладають нові угоди протягом кількох днів. Практично всі запаси автогазу також були вичерпані в Литві.

На південному ринку ситуація наразі є відносно стабільною, але вже можна помітити наслідки нестабільних постачань на західному ринку – збільшення активності покупців на півдні. За словами болгарських трейдерів в Румунії та Болгарії, попит на автогаз зріс не так сильно, як очікувалося, що може привести до незначного зниження цін при подальшому перепродажу газу українським трейдерам, але різкого обвалу цін не варто очікувати.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти