Українським водіям почали приходити у «Дію» незаконні штрафи

В Україні все частіше трапляються ситуації, коли патрульні виносять постанови про накладення штрафу за порушення ПДР без відома самих водіїв. Поліцейський зупиняє транспортний засіб, переписує дані з пред’явлених водієм документів і, після того, як водій їде, патрульний виписує постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності, інформує “Дорожній адвокат”.

В Україні за порушення правил дорожнього руху на водія дійсно може бути накладено адміністративний штраф. Але, перед винесенням постанови відповідно до закону передбачена спеціальна процедура розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Водія мають повідомити про факт порушення, патрульний має роз’яснити йому права під час розгляду справи, водій має право надати свої пояснення і докази, тощо. І лише після цього правоохоронець може виносити постанову.

Тобто, якщо ж за наслідками проведеного розгляду справи, з урахуванням пояснень водія та наявних доказів, поліцейький прийме рішення про накладення штрафу, він має право винести постанову, оголосити її в присутності водія та вручити водію її копію.

В той же час, є неприпустимим винесення постанови на підставі наявних в поліцейського відомостей про паспортні дані водія без повідомлення про це водія і без присутності самого водія.

Так, в такій ситуації опинився один водій, поліцейські зупинили машину на блокпосту, перевірили документи, ввічливо поспілкувалися з водієм та повідомили, що він може їхати далі. Водій подякував за ввічливе спілкування та поїхав далі у свої справах.

Але, наступного дня у застосунок «Дія» водію прийшло повідомлення про накладений штраф за відсутність страхового полісу. Але, машина застрахована і поліс був наявний.

Водій поїхав у відділення поліції для з’ясування обставин винесення такої постанови. Однак там йому відповіли, що постанова вже винесена і скасувати її можна лише відповідно до встановленої законом процедури. Втім, водій оскаржив цю постанову в суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти