Наскільки ще подорожчає пальне на українських АЗС

Підвищення податків на пальне з 1 липня вже призвело до зростання цін на АЗС. Експерт Сергій Куюн прогнозує, що ціни на пальне продовжать зростати.

З початку липня, після повернення повної ставки ПДВ та акцизів, спостерігається динаміка зростання цін на пальне в роздрібній мережі, повідомляє консалтингова компанія А-95. За їх даними, ціни збільшилися наступним чином:

– Бензин А-95 подорожчав на 3,01 грн/л (зростання податкового навантаження на 11 грн/л);

– Дизпальне подорожчало на 3,45 грн/л (8 грн/л);

– Автогаз подорожчав на 1,47 грн/л (3 грн/л).

Отже, діапазон зростання цін становить від 0 до 6 грн на літр.

Найбільша мережа АЗС в країні, що належить групі “Приват”, залишила свої ціни без змін. Проте, після націоналізації “Укрнафти”, ця мережа часто збільшує ціни на свої заправки.

Економ-мережі, які продають пальне в нижньому ціновому діапазоні та мають найменшу маржу, показали найбільше зростання цін. Зауважено, що дорогі мережі були дещо обережнішими щодо збільшення цін.

Оптовий ринок, який почав зростати ще перед введенням нових податків, надає певні перспективи. Прогнозовані ціни на пальне на оптовому ринку такі:

– Бензин А-95 – 7,74 грн/л;

– Дизпальне – 6,97 грн/л.

Це може служити орієнтиром для майбутніх змін в роздробній мережі. Ціни на дизель та автогаз вже підвищилися на половину шляху, а ціна на бензин пройшла трохи більше третини.

Директор компанії “А-95” Сергій Куюн робить висновок, що окрім фактору світового ринку, вплив на ціни на пальне має оптимізація нових податків, зокрема ПДВ. Також він зазначає, що певна частина ринку скористається послугами “скручування” ПДВ, що знизить їх собівартість і зробить їх більш конкурентоспроможними за низькими цінами. Це може призвести до гальмування зростання цін у дорогих мережах, які не бажають гратися з ПДВ. Загалом, фактор оптимізації ПДВ може знизити ціни на 3-4 грн на літр.

Джерело Сергій Куюн
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти