25 дивних і незвичайних автомобілів (ФОТО)

Безліч автомобілів так і залишилися дизайнерськими концептами, які не дісталися навіть до дослідних зразків, не кажучи вже про масове споживача. Проте, навіть найнереалістичніші і дивакуваті дизайни послужили основою для автомобілів наступних поколінь. Такі звичні елементи як відеокамера заднього виду, відкидний верх та електродвигун з’явилися в дизайнерських моделях задовго до масового впровадження у виробництво.

Нижче ми представляємо вам список з 25 найхимерніших тачок, які коли-небудь були винайдені людством.

1. MESSERSCHMITT KR200

Цей яскравий і ефективний дизайн розробив знаменитий авіаційний інженер Фріц Фенд. Химерну мотоколяску виробляла німецька авіабудівна компанія Messerschmitt в 50-60-х роках минулого століття. Вона запам’яталася своєю формою, всього лише 3 колесами і кермом як у велосипеда замість звичного рульового колеса.

2. STOUT SCARAB

До того як Honda Odysseys і Kia Sedonas захопили ринок мінівенів, «Міцний Скарабей» вже гудів на увесьсвіт. Передова розробка Вільяма Б. Стаута 1930-х стала першим в світі автомобілем з однооб’ємними кузовом підвищеної місткості. Володіючи величезною кількістю нововведень – таких як відкидний столик і знімні крісла – Scarab відкрив нову нішу в автомобільній індустрії.

3. OEUF ELECTRIQUE

Поль Арзано був видатним французьким інженером-конструктором локомотивів. Одного разу захопившись розробкою автомобілів, він став батьком багатьох химерних машинок, таких як Oeuf Electrique (що перекладається як «електрояйце»). Мініатюрна Oeuf Electrique стала одним з перших експериментів в розробці електромобілів і могла похвалитися мотором, що дозволяв розвивати швидкість від до 100 км/год.

4. GM LE SABRE

З самого першого показу в 1951 модель концерну General Motors «Le Sabre» почала підкорювати автомобільні виставки по всій території США своїм яскравим дизайном, що включав елементи характерні для літаків, такі як хвостові плавники, які скоро стали типовою фішкою автомобілів 50-х. Провідний розробник концепт-кара Харлі Ерл був настільки зачарований своїм дітищем, що Le Sabre став його особистим авто на багато років. Нехай модель так і залишилася лише зразком, вона допомогла ввести в ужиток деякі примітні конструктивні рішення, наприклад 8-циліндровий двигун V8 і задній привід.

5. 1929 FORD MODEL A SPEEDSTER

Навіть якщо згадати, що даний автомобіль міг розігнатися до максимальних 96 км/год, Ford Model A все одно був технічним дивом своєї епохи. Завдяки Speedster’у ми побачили елегантні авто з довгим капотом, 3-ступінчастою механічною коробкою передач, розкішними сидіннями і відкритим верхом типу «кабріолет». І нехай дизайн був абсолютно непрактичним, компанія Генрі Форда створила ікону стилю, на якій і сам знаменитий конструктор був не проти прокататись з вітерцем.

6. 1956 BUICK CENTURION

Навіть сьогодні камера заднього виду здається розкішшю для більшості авто, хоча і планується впровадити їх як стандарт. Однак більшість людей і не здогадуються, що перші камери заднього виду з’явилися ще в далекому 1956-му, коли дизайнери фірми Buick вирішили встановити їх на модель Centurion. Так вони доповнили образ автомобіля майбутнього, створений за допомогою повністю прозорого даху у вигляді купола. Нині фанати американського автопрому можуть побачити Centurion наживо в музеї Sloan у Флінта, в штаті Мічиган.

7. 1936 BUGATTI TYPE 57S

Італійські майстри Етторе і Жан Буггаті, батько і син, завжди славилися вишуканістю своїх робіт. Прагнучи вивести поняття «розкішне авто» на новий рівень, вони створили серію найелегантніших і бажаних автомобілів своєї епохи. Модель Type 57S стала втіленням будь-яких примх, від двигуна з робочим об’ємом 3,3 літра, що дозволяв розвивати швидкість до 150 км/год, до передньої осі, розділеної на два незалежних сегмента.

8. SUNSWIFT EVE

Можна не сумніватися, що майбутнє за електромобілями і машинами з автопілотом. Найбільш перспективний напрямок в розробці автомобілів майбутнього – машини, що працюють на сонячній енергії. І безперечним лідером тут є команда Sunswift, заснована студентами Університету Нового Південного Уельсу, що в Сіднеї, Австралія. Молоді інженери вже створили серію з 5 високотехнологічних автомобілів для участі в гонках автомобілів, що працюють від сонячної енергії. Найсвіжіша їх розробка – Sunswift eVe, оснащена сонячними панелями на даху і бамперах і володіє формами спорткара, а її акумулятора вистачає, щоб проїхати повних 600 км.

9. POPEMOBILE

Один з відомих атрибутів Папи Римського – його транспортний засіб – «Папамобіль». Цей автомобіль пройшов безліч доопрацювань і модифікацій, щоб залишатися скромно-стриманим і безпечним. Так куленепробивний купол з органічного скла з’явився відносно недавно, після замаху на Папу Іоанна Павла Другого. Такі імениті компанії як Ford, FIAT Group і Leyland Motors в різний час створили десятки моделей, щоб задовольнити потребу Папи в транспорті. Папа Бенедикт XVI надавав перевагу Mercedes-Benz M-Class зі скляним куполом позаду. А ось чинний папа Франциск частіше їздить на скромному Renault 4 1984 року.

10. BMW ISETTA

Випущена в 1953 році, ця модель відкрила епоху мікроавтомобілів в післявоєнній Європі. Найвідоміший елемент дизайну (який одночасно змушував сумніватися в безпеці) – єдині передні двері, прямо на яких закріплене кермо. Таким чином, в разі небезпеки єдиним виходом для пасажира і водія залишався люк на даху. Проте, Isetta стрімко завоювала міжнародне визнання завдяки своїй економічності і надійності і допомогла врятувати фінансове становище концерну BMW.

11. 2001 BMW GINA CONCEPT

BMW GINA – це концепт ідеальної машини – він шалено амбітний та ідеальний до дрібниць. Його корпус обтягнутий напівпрозорим еластичним волокном, спроектованим так, щоб протистояти екстремальним температурам, зберігаючи форму. Під покриттям знаходиться корпус, здатний змінювати свою форму за побажанням водія. Назва даної моделі – це абревіатура від «Geometry and functions In ‘N’ Adaptations», тобто «Адаптація форми і функціональності».

12. 1947 NORMAN TIMBS SPECIAL

Як і підказує назва, Norman Timbs Special була дітищем єдиного талановитого механіка та інженера Нормана Тімбса, який захопився розробкою авто для серії гонок Indy Racing. Дизайн побудований навколо ідеї хвилеподібного авто. Диво-автомобіль отримав двигун Buick Straight-8, що дозволяє моделі 1947 року розвивати швидкість до 200 км/год.

13. 1953 GENERAL MOTORS FIREBIRD I

Багато виробників автомобілів шукають натхнення в авіації. Firebird I більше нагадує дитячу фантазію, ніж серйозну спробу інновацій в автопромі, адже по суті це літак без крил, але зате з колесами. Цікаво, але навіть при всій своїй непрактичності, модель Firebird I допомогла впровадити у виробництво автомобілі з газовими турбінами, проклавши дорогу для більш пізніх і більш успішних автомобілів серії.

14. 1941 CHRYSLER THUNDERBOLT

Нехай ця модель і не дісталася до масового виробництва, Thunderbolt 1941 року принесла в автомобільну промисловість кілька значущих дизайнерських рішень. Так, інженери компанії Chrysler вирішили повністю приховати колеса під аеродинамічним алюмінієвим корпусом, а висувний дах і кнопкова система відкривання вікон та дверей передбачили інновації майбутніх десятиліть. Образ революційного авто могли доповнити лише розкішні шкіряні крісла.

15. 1959 CADILLAC CYCLONE

За блискучим металевим корпусом можна легко здогадатися, що модель Cyclone 1959 року народилася в епоху підкорення космосу, але цим інноваційний задум не обмежувався. Кілька технічних нововведень були спрямовані на підвищення безпеки: спеціальні радари, встановлені в конічних виступах на передньому бампері, мали запобігати зіткненням. Крім того, як і багато машин своєї епохи, Cyclone володіла впізнаваною рисою: знімним дахом-міхуром.

16. 1955 CHRYSLER STREAMLINE X

Слід визнати, що Streamline X був виключно виставковим зразком, розробленим для виставки Turin Motor Show 1955 року. Ідеально обтічна форма, що стала основою для дизайну багатьох авто наступних років, була результатом численних аеродинамічних випробувань, а унікальний стиль даного автомобіля говорить не лише про надмірний футуризм, але й про потужність: Streamline X впевнено розвивала швидкість до 225 км/год.

17. 1935 VOISIN AERODYNE

Перед тим як стати відомим виробником елітних автомобілів, французький завод Avions Voisin спеціалізувався на виробництві запчастин до літаків. У 1935 році світ побачила перша автівка виробника. Однак з практичної точки зору автомобіль був не настільки видатним, в основному через ненадійну гальмівну систему і максимальну швидкість в 130 км/год. Проте, екстравагантний дизайн поставив цей автомобіль в рейтинг найрозкішніших авто тієї епохи.

18. DELOREAN DMC-12

Сумний факт: компанія Джона ДеЛоріана DeLorean Motor виготовила всього лише один автомобіль за свою трагічно коротку історію, проте саме цій моделі судилося стати культурною іконою. Ви напевно знаєте, що це за авто, адже це та сама машина, що забрала героїв «Назад в майбутнє». На цьому історія авто завершилась…

19. 1970 LANCIS STRATOS HF ZERO

Деякі автомобілі це в першу чергу зразок мистецтва, а лише потім технічне пристосування. Створена за сприяння знаменитого італійського автомобільного дизайнера Марчелло Гандіні, модель Lancis Stratos HF Zero володіє широким вітровим склом, що плавно перетікає в прозорий дах. Ще одне визначне дизайнерське рішення – корпус посаджений настільки низько, що ледь не дряпає землю.

20. THE DEVEL 16

Тим, хто бачить Devel 16 вперше, складно повірити, що це не муляж для фантастичного фільму. Виробник викликав ще більше сумнівів, коли заявив на презентації на Dubai Motor Show в 2013 році, що автомобіль має потужність в 5000 кінських сил і розвиває швидкість до 560 км/год. Диво-авто належить пройти незалежні випробування, і якщо виявиться, що головна сторінка на сайті, присвяченому Devel 16, не бреше, то модель без сумнівів виявиться найпотужнішим спорткаром сучасності.

21. PORSCHE 918 SPYDER

У 2010 компанія Porsche приголомшила ринок електро- і гібридних автомобілів, презентувавши свою 918 Spyder – розкішний спорткар, що поєднує в собі витонченість і драйв. Під час руху цей Порш схожий на срібну кулю. Всередині його живить літій-іонний акумулятор, якого вистачає на 20 км дороги, в той час як автомобіль здатний розвивати максимальну швидкість до 340 км/год.

22. 1 948 TASCO

У ранніх корветів був примітний елемент – «Т-Топ», тобто розсувний дах з двох сегментів. Однак багато хто, на жаль, забув, що це рішення утвердилось в лінійці Corvette завдяки Tasco 1948 року. Ця цікава машинка так і залишилася прототипом, але, завдяки крилам зі скловолокна і унікальному дизайну даху, назавжди завоювала собі місце в залі історії автомобільної промисловості.

23. DAVIS DIVAN

В кінці 1940-х компанія Davis Motor почала залучати інвесторів, обіцяючи зробити революцію на ринку за допомогою триколісних автомобілів. Завод проіснував всього один рік, випустивши 13 машин. Divan залишається найбільш унікальним витвором компанії завдяки химерному дизайну: автомобіль виглядає наче підводний човен. Власне, компанія встигла зробити лише два зразки цієї моделі, перш ніж керівника Глена Девіса засудили інвестори.

24. HEINKEL KABINE

А ось ще один «польовий експеримент» на ринку мікрокарів німецької авіабудівної компанії Heinkel. Як і Isette, модель Kabine мала одні передні двері, люк у даху і впізнавану кабіну-купол. Наявність задньої передачі стала головною фішкою цієї моделі, адже в інших мікроавтомобілях вона була відсутня.

25. RINSPEED SQUBA

Невід’ємною частиною атмосфери серіалу про Джеймса Бонда є круті суперавтомобілі. Так у фільмі «Шпигун, який мене любив» 1977 року з’явилася машина-амфібія, яка могла рухатися навіть під водою. Швейцарська автомобільна компанія Rinspeed вирішила втілити цю ідею в реальності, розробляючи Rinspeed sQuba. Так вийшла цілком працездатна амфібія, здатна занурюватися на глибину до 10 метрів, на якій пасажирам доводиться дихати за допомогою апарату для Скубі-дайвінгу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти