Відкатні ворота

Відкатні ворота – перше, що бачить людина, яка приїжджає до вас у гості. Від того, як вони виглядають, залежить перше враження, яке не так просто змінити. Відкатні ворота дуже популярні, оскільки такі ворота виглядають презентабельно. 

Також ними дуже зручно керувати навіть без автоматики. Відкатні ворота за зручністю в’їзду на територію зручніші, особливо для вузької вулиці та обмеженої території ділянки.

З чого складаються відкатні ворота

Ми розглянемо складові такого типу воріт, як консольні. Їх встановлюють найчастіше, оскільки такі ворота практично не мають недоліків.

Консольні відкатні ворота складаються з:

А тепер розглянемо кожен елемент окремо.

Металевий каркас

Виготовити його можна з профільних труб прямокутного або квадратного перерізу, профільних труб різного розміру (дворівневий каркас) або зі спеціального т-профілю. Крайній варіант, на наш погляд, – найкраще рішення для цих робіт. Каркас збирають за лічені години та не потрібно витрачати багато коштів на герметик. Буде лише один шов, який потребує герметизації.

Обшивка для каркасу

Щоб надати воротам привабливий вигляд, варто дуже уважно підійти до вибору обшивки. Матеріал повинен підходити для зовнішнього використання, мати гарне антикорозійне покриття. Можна виділити такі варіанти обшивки як профнастил, сендвіч-панелі, дерево і т.п.

Закладна деталь

Необхідно обов’язково облаштувати фундамент для кріплення кареток із набору фурнітури. З цією метою зварюють спеціальну металеву конструкцію зі швелера та арматури. Шматок швелера беруть довгою, рівною (рекомендовано) половині ширини отвору. Зварену конструкцію бетонують у приямку збоку проїзду. Заливати потрібно так, щоб поверхня швелера була врівень з поверхнею покриття проїзду (плитки, бетон тощо).

Фурнітура для консольних відкатних воріт

Спеціальні комплектуючі для консольних воріт необхідні. Без них ворота не працюватимуть. Такий набір складається з пари кареток і направляючої (утворюють консоль для пересування воріт), уловлювачів і верхніх роликів, накатного ролика і заглушки.

Автоматична система для воріт

Автоматику не обов’язково встановлювати на кожні ворота. Але все ж таки з нею куди простіше експлуатувати будь-які ворота. Для автоматизації воріт необхідна наявність таких елементів, як привід, пульт або інший пристрій управління і зубчаста рейка. Також може бути розширений комплект із додатковими пристроями безпеки – фотоелементами та сигнальною лампою.

Як зробити відкатні ворота своїми руками

Початковий етап – це підготовка. Проводяться виміри, виготовляється креслення майбутніх воріт, закуповується все необхідне та готуються всі металеві деталі до зварювальних робіт.

На наступному етапі робимо заставну та бетонуємо у приямці. Далі зварюють каркас стулки. Встановлюються всі комплектуючі із фурнітури для консольних воріт на свої місця та встановлюють каркас на отвір. Далі його обшивають та встановлюють замок замикання.

Останній етап – встановлення автоматики для воріт. У такому випадку приварюють зубчасту рейку до каркаса (не до профільної балки), а на заставну між роликовими каретками приварюють або прикручують привід. 

Що впливає на вартість встановлення відкатних воріт

Ціну на ворота відкатні можна дізнатися тільки після уточнення всіх деталей. Так на вартість впливають габарити майбутніх воріт, матеріали з яких буде виготовлено каркас, обшивку, яку будуть використовувати, комплект фурнітури для воріт. 

Також ціна різна для воріт виготовлених самостійно та тих, що зроблять фахівці. можна назвати лише приблизні витрати на ворота стандартних розмірів 6*2 м (4 м отвір) – близько 15 тис. грн. без автоматики. 

А якщо ще автоматику купувати, потрібно додати до цієї суми ще від 165 євро

Обшивка, яку можна використовувати на відкатних воротах

Варіантів матеріалу для обшивки зараз багато, тож розберемо найпопулярніші.

Досить бюджетним та естетично привабливим вважається профнастил. Він поставляється листами висотою до 2 м з різними формами хвилі та широкою гамою кольорів. Його легко кріпити до дворівневого каркасу.

Другим за популярністю матеріалом є сендвіч-панелі. Такий матеріал за ціною вийде дорожче, але воно того варте. Ворота будуть дуже гарними.

Ще одним популярним матеріалом є дерево. Але тут варто бути дуже обережними. Адже дерев’яна дошка може набрати вологу, тому вага, яка і без того не маленька, стане ще більшою. Це додаткове навантаження на фурнітуру та автоматику. Тому це варто враховувати на початку при підборі цих елементів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти