Скутер чи мопед? Порівнюємо що краще вибрати

Скутери та мопеди — компактний і зручний транспорт для міста. Для керування цими транспортними засобами достатньо мінімального досвіду, а водієм можна стати з 16 років. Незважаючи на зовнішню подібність, скутери та мопеди мають низку відмінностей.

Чим скутер відрізняється від мопеда?

Основі відмінності мопеда та скутера полягають у особливостях конструкції:

  1. Кількість коліс. Скутер завжди є двоколісним транспортом, а мопеди можуть мати три колеса. Триколісні моделі зустрічаються нечасто і зазвичай мають багажник.

  2. Конструкція. За конструкцією скутер ближчий до мотоцикла, а мопед — до велосипеда, що має двигун.

  3. Діаметр колеса. Скутер має менші колеса, а подібний до велосипеду мопед оснащено колесами більшого діаметру.

  4. Об’єм двигуна. Більшість мопедів мають двигуни об’ємом до 50 кубометрів. Зрідка зустрічаються моделі на 125 і 150 кубометрів. Моделі скутерів зазвичай починаються від 50 кубометрів і можуть сягати 600 кубометрів у максі-моделях. Найбільше поширеними є засоби з двигунами на 125–250 кубів.

  5. Швидкість. Компактні скутери можуть розвивати швидкість до 50 км/год, — середні до 80-140 км/год, а моделі “максі” можуть розганятися до 150-180 км/год. Мопеди такого широкого діапазону не мають. Середня швидкість мопеду досягає 80 км/год.

  6. Керування швидкістю. Мопед не оснащений коробкою передач, а керування швидкістю здійснюється за допомогою ручки керма. У скутера є клиноремінний варіатор, що виконує роль коробки передач.

  7. Управління. Для управління мопедом використовуються педалі. Щоб управляти скутером, не потрібно використовувати ноги.

Відрізняється також посадка водіїв. Водій скутера ставить ноги на спільну платформу, а на мопеді ноги водія знаходяться по різні боки конструкції. Така конструкція скутера можлива, оскільки більшість двигунів і систем приводу прикріплені до задньої осі або під сидінням. Тоді як в мопедах двигун встановлено на рамі.

Скутери зазвичай мають кузов, у тому числі щиток для передніх ніг і корпус, який приховує більшість механічних елементів. Часто є місце для зберігання під сидінням або вбудоване в передній щиток для ніг. У мопедах такого не передбачено, тому місце для зберігання речей може бути встановлено окремо (у вигляді сумки, кишені, чохла).

Наглядні приклади з цінами можна переглянути на AUTO.RIA.

Чи потрібні права на мопеди та скутери?

Керувати транспортними засобами можуть люди, яким виповнилося 16 років. Якщо це транспорт із об’ємом двигуна до 49,9 кубометрів або електродвигуном до 4 кВт, необхідні права категорії А1. Для керування скутерами та мопедами з двигуном від 50 кубометрів необхідні права категорії А.

Транспорт із двигуном на 350 кубометрів та більше також потребує права категорії А, але до водіння допускаються лише повнолітні особи (від 18 років). За поїздку на скутері та мопеді без прав, а також без відповідного оснащення належить сплатити штраф.

Мопеди та скутери з електродвигунами

Електричні мопеди/скутери — зручна, комфортна та екологічна альтернатива класичним моделям із двигунами внутрішнього згоряння. Транспортні засоби, що живляться електроенергією, виглядають так само і можуть розвивати таку ж швидкість, як бензинові відповідники.

Проте електродвигун працює значно тихіше, а також забезпечує більш рівномірну роботу та плавне пересування. Крім того, електричний транспорт працює без продуктів згоряння, що шкодять навколишньому середовищу. При цьому вартість електричних моделей майже не відрізняється від бензинових.

Бензиновий двигун на 50 кубометрів відповідає електричному на 4 кВт.

Електричний двигун працює від акумулятора. Від обсягу акумулятора залежить тривалість роботи транспортного засобу. Для відновлення заряду батареї знадобиться певний час.

Плюси та мінуси мопедів/скутерів

Мопед — оптимальний варіант для місцевості з поганим дорожнім покриттям, грунтовими дорогами. Він швидко розганяється, витримує велику вагу, потребує відносно небагато палива.

Однак для керування мопедом потрібен досвід, оскільки транспорт не має коробки передач. Щоб опанувати використання ручки для управління швидкістю, потрібен час. Ця особливість також ускладнює ремонт і обслуговування засобу.

Таким чином мопед буде оптимальним вибором для людей із досвідом управління транспортними засобами. Він підходить для тих, хто пересувається переважно передмістям, а не міськими дорогами.

Скутер має такі переваги:

  • низькі витрати палива;

  • просте керування;

  • компактність, легкість;

  • зручність;

  • плавність руху;

  • поступовий набір швидкості;

  • наявність коробки передач;

  • привабливий зовнішній вигляд.

Водночас скутери повільно розганяються та не можуть здолати неякісне, нерівне дорожнє покриття через малий діаметр колес.

Скутер — оптимальний варіант для водіїв-початківців. Це простий і зручний транспорт, який не вимагає особливих навичок водіння та досвіду. Він економно витрачає паливо, рухається плавно, а водій в цей час сидить на зручному кріслі. Такий транспорт підходить для пересування міськими дорогами, зокрема в години пік.

Як вибрати мопед/скутер

Для оцінки транспорту завжди актуальні такі критерії:

  • об’єм двигуна;

  • вага транспорту;

  • розхід палива;

  • швидкість.

Використовуйте ці характеристики, щоб обрати транспорт, який відповідає вашим вимогам.

Як обрати мопед

Якщо обираєте мопед, зверніть увагу на моделі від 50 до 150 кубів. Вони дозволяють набрати швидкість 50–80 км/год. Проте якщо потрібен транспорт із високою швидкістю, краще звернути увагу на мотоцикли. Оскільки мопеди розраховані саме на середні параметри.

Такий транспорт важить від 80 до 300 кг. Не варто обирати найлегший варіант, проте важливо розраховувати на свої сили. Намагайтесь вибрати середню вагу, щоб досягти стійкості на будь-якій дорозі. Зверніть увагу на те, що мопед має бути відповідним до зросту водія.

Деякі мопеди розраховані на перевезення пасажирів. Можна обрати мопед із одним або двома сидіннями.

Як обрати скутер

Оптимальним варіантом для міста буде скутер із двигуном на 125-250 кубометрів. Такі модели дозволяють рухатися зі швидкістю до 120 км/год, при цьому досить економно використовують паливо.

Скутери зазвичай відрізняються легкою конструкцією, тому варто приділити більше уваги комфорту. Сидіння має бути зручним і відповідним до зросту. Зазвичай скутери більше підходять людям середнього та маленького зросту, а мопеди зручні для більше високих людей.

Обирайте моделі з середнім діаметром колеса. Пам’ятайте, що маленькі колеса знижують прохідні можливості транспорту. Це важливо навіть для міських доріг.

Як обрати електричний скутер/мопед

Відштовхуватись варто від потужності двигуна, яка може бути:

  • малою — від 350 до 1000 кВт;

  • середньою — від 1000 до 1500 кВт;

  • високою — від 1500 кВт.

Для пересування по місту найкраще вибрати транспорт високої потужності, що розвиває швидкість понад 50-60 км/год. Такий скутер підходить для тривалого пересування міськими дорогами різного типу, для перевезення вантажів.

Звернуть увагу на тип та ємність акумулятора. Він може бути:

  1. Свинцево-кислотним. Бюджетний варіант, якого вистачає на 2-3 роки. Доступно близько 350 циклів зарядки.

  2. Літій-іонним, літій-полімерним. Більше дорогий варіант, який служить довше та має близько 500 циклів зарядки. Стійкий до широкого діапазону температур, захищений від замикання.

Після того, як основні характеристики обрано, можна звернутися до додаткових деталей. Обрати дизайн, колір, світловідбивні елементи та інші особливості.

Мопеди та скутери — зручний двоколісний транспорт, яким можуть керувати особи від 16 років. Скутери більше підходять для новачків та поїздок містом, а мопеди потребують водійського досвіду і підходять для різних типів дорожнього покриття. Електричні мопеди та скутери стали рівноцінною альтернативою транспорту з двигуном внутрішнього згоряння. Обирайте транспорт, який вам подобається, та насолоджуйтесь легкістю пересування.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти