В Україні можуть ввести нові мита на імпорт нафтопродуктів: чого чекати водіям

На паливному ринку України вже місяць стабільні ціни на бензин, а ось до автогазу, що постійно дешевшає за останній тиждень додалося й дизпаливо, ціни на яке в окремих областях знизилися і доволі суттєво – на 20-25 коп./л.

Про це повідомляє Сьогодні.

Які тренди очікувати на прийдешньому тижні, що буде з цінами на бензин, розповіли наші експерти: директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн і замдиректора Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Прогнози експертів різняться: так, Геннадій Рябцев упевнений, що стабільність цін на бензин на прийдешньому тижні збережеться, дизпаливо може ще просісти на 25-30 коп./л завдяки невеликим мережам автозаправок (до 25,65-25,7 грн/л), на стільки ж ймовірне падіння ціни на скраплений газ (до 11,30 грн/л).

«Але по газу нижньої межі вартості практично досягнуто, тому його ціни в роздробі до кінця тижня стабілізуються», – зазначив Рябцев.

Сергій Куюн також підтверджує, що роздрібні ціни на бензини навряд чи зміняться протягом тижня, скраплений газ ще може подешевшати на 20-30 коп./л, а от зниження цін на дизпаливо може сповільнитися і навіть зупинитися з трьох причин.

Перша – у січні наші великі оптовики не обрали законтрактовані обсяги і тепер добирають їх за вищою ціною, ніж теперішня, лютнева ціна. Друга причина – досі не підписані остаточні домовленості про постачання нафти з РФ до Білорусі, яка забезпечує третину українського ринку дизпалива. Це загрожує зниженню постачань саме тоді, коли навесні у аграріїв зросте попит на дизель. А альтернативні постачання морем можуть виявитися дорожчими за білоруські. І третя причина – не пізніш 21 лютого Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства мусять ухвалити рішення за скаргою від найбільших українських виробників нафтопродуктів про введення загороджувальних мит8,46% від вартості на російське дизпаливо.

«Може бути три варіанти: в задоволенні скарги відмовлять, відкриють виробництво і почнуть розслідування, нарешті, одночасно з розслідуванням введуть превентивні мита. Така невизначеність нервує учасників ринку. Тому не виключаю, що в середньостроковій перспективі дизельне паливо знову почне дорожчати, – зазначив Сергій Куюн. – Та протягом тижня його вартість в роздробі може не змінитися, або здешевлення виявиться точковим».

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти