Стало відомо, як вартість автомобіля впливає на манеру водіння

Дослідження, проведене вченими з Невадського університету в Лас-Вегасі, показало, що водії більш дорогих машин рідше зупиняються на переходах, щоб пропустити пішоходів. Також з’ясувалося, що у автомобілістів спостерігаються явні статеві й расові переваги в тому, кого варто пропустити на «зебрі».

Статтю про це опублікував Journal of Transport & Health.

Щоб зрозуміти, як поведінка водіїв залежить від вартості машини і вигляду пішоходів, був проведений експеримент. Чотири людини (темношкірі й білі чоловіки і жінки відповідно) перетинали одну з вулиць Лас-Вегаса по нерегульованому пішохідному переходу. Всі переходи вулиць записувалися на відео. Вартість машин визначалася на основі цін, зазначених на інтернет-ресурсах.

В цілому лише 28% з 461 водія, які стали частиною дослідження, поступилися дорогою пішоходам на переході. Але при цьому власники більш дорогих авто рідше були схильні зупинятися перед «зеброю»: ймовірність цього знижувалася на 3% на кожні 1000 доларів додаткової вартості машини.

Також виявилося, що водії частіше давали дорогу жінкам і білим (в 31% випадків) і помітно рідше – чоловікам і темношкірим пішоходам (24% і 25% випадків відповідно).

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти