Компенсація внаслідок ДТП: скільки коштує життя українця?

Днями в Києві відбувся круглий стіл, присвячений методикам визначення вартості життя і компенсацій при ДТП. Організатором заходу виступив Київський національний торгово-економічний інститут за підтримки Комітету Верховної Ради України. Тема вартості життя зібрала за одним столом представників Комітету транспорту ВР, науковців ряду університетів і науково-дослідних інститутів, юристів-практиків, громадських активістів і представників страхових співтовариств, — повідомляє Декра Експерт Україна.

Як показали виступи, науковці по-різному оцінюють втрати від загибелі людини, що пояснюється, перш за все, відмінностями у методиках та підходах. Проте, суми втрат, обумовлених різними фахівцями, виявилися дуже близькі один до одного. Так, представник Державного науково-дослідного інституту імені Шульгіна оцінив втрати суспільства і економіки від загибелі однієї людини в 2,4 млн грн., фахівці кафедри вищої і прикладної математики КНТЕУ — в 80 тис. доларів США. У ці суми входять економічні втрати домогосподарств від загибелі годувальника, втрачена можливість участі загиблого в створенні ВВП, витрати на розслідування ДТП, ліквідацію його наслідків і т.д.

Невтішною виявилася статистика, озвучена співробітниками Інституту демографії та соціальних дослідження НАН України, згідно з якою вік основної маси загиблих від ДТП коливається в межах 20-44 років — віці максимальної економічної користі. Також несподівано прозвучала інформація про те, що 80% від усіх загиблих становлять чоловіки.

Круглий стіл ще раз підтвердив існування проблеми відсутності єдиної статистичної бази постраждалих від ДТП. Дані Національної поліції та Міністерства охорони здоров’я відрізняються більш ніж на тисячу загиблих у рік.

Проте, переклад проблематики безпеки дорожнього руху в економічну площину, на думку більшості учасників дискусії, дозволить активізувати пошук механізмів інвестування в БДР, а також привести систему компенсацій втрат від загибелі і травмування людей згідно стандартів сучасного суспільства.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти