Водії навчились оминати покарання за водіння у нетверезому стані

Водіїв під чаркою на українських дорогах вистачає з лишком. І вони нерідко виходять сухими з води. Допомагає їм у цьому новий сервіс, який пропонує уникнути покарання за певну винагороду. Причому все цілком законно.

2016 рік, патрульні зупиняють суддю ужгородського районного суду Михайла Ротмістренка за кермом БМВ. Водій – п’яний, як чіп, вміст алкоголю у його крові перевищив норму у 12 разів.

Так як я суддя, ви мені маєте викликати вашого начальника, начальника обласного ДАІ і начальника обласної прокуратури, – водій

Утім, цю справу закрили. Суддя не поніс жодного покарання за те, що сів за кермо п’яним.

Серпень цього року. За останні 5 місяців поліція затримувала 26-річного хлопця 4 рази. Причина – керування автомобілем напідпитку. Навесні у нього вилучили водійське посвідчення та це не завадило йому знову сісти п’яним за кермо і спровокувати аварію. Драгер показав 2,14 проміле алкоголю. На додачу, на момент ДТП хлопець мав перебувати під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обрали за зберігання великої партії метамфетаміну. Суд призначив арешт на 60 діб. Утім, батько хлопця, екс-очільник відділу спецоперацій МВС України, вніс за сина заставу у майже 150 000 гривень. Слідство триває.

Виходить, що горе-водії виходять сухими з води. І маючи десятки порушень і підтвердження водіння у стані алкогольного сп’яніння, не платять за свою провину і продовжують виїжджати на українські дороги безкарними. Найчастіше такі справи затягують у суді до закінчення відповідних термінів.

Три місяці – саме стільки часу має Феміда, аби притягнути до адмінвідповідальності.

В Україні це просто зробити. Якщо декілька разів перенести судове засідання, то вже є висока вірогідність того, що ти не отримаєш жодного покарання, – Михайло Ілляшев, юрист

Скасувати протокол у суді за водіння у стані сп’яніння пропонує одне із адвокатських бюро. На їхньому рахунку понад 800 таких справ. Причому, все цілком законно. Послуга коштує близько 500$. Директор фірми каже, найчастіше патрульні припускаються помилок у протоколах, що й дозволяє їх анулювати.

Єдиний вихід – змінити українське законодавство так, щоб винні були покарані, а шпаринами у законі не користувалися потенційні вбивці.

Джерело: 2+2

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти