Чи є майбутнє в «євроблях»?

Ситуація із автівками на іноземній реєстрації, так званими “євробляхами”, в Україні вже не один рік потребує вирішення. З одного боку, можна зрозуміти, чому таких машин так багато на наших дорогах: більшість українців не можуть дозволити собі купити нове авто чи розмитнити вживану автівку з Європи за нинішніми податковими ставками. З другого – несплата податків, “сірі” схеми ввезення “євроблях” роблять їх нічим іншим, як контрабандою.

Українські водії і так не надто відповідальні на дорогах, а водіїв “євроблях” у випадку ДТП ще й важче “вичислити”. Не мовиться про те, що “євробляхарі” провокують більшість аварій, але сама ситуація, коли машину простіше просто кинути на дорозі після ДТП, безперечно, може спровокувати на екстремальну їзду. Що ми часто спостерігаємо на наших дорогах.

Фактично неможливо підрахувати точну кількість “євроблях” в Україні, але, за оцінками різних експертів, вона може сягати до двох мільйонів машин. Як повідомляли Opendatabot спільно з БізнесЦензор.НЕТ, за підсумками минулого року частка нерозмитнених автівок з Європи сягла 10% від кількості усіх легкових автомобілів в Україні. Такі масштаби не дозволяють не звертати увагу на це питання.

Перші рішення

Нагадаємо, що в останній пленарний день попередньої сесії ВРУ на тлі акції протесту прихильників “євроблях” під парламентом нардепи підтримали в першому читанні два законопроекти, які стосуються автомобілів на іноземній реєстрації. Перший, під №8487, передбачає скасування обмеження екологічного стандарту Євро-5 для митного оформлення авта, а отже, можливість розмитнення імпортного автомобіля, старшого 2010 року випуску (зараз розмитнити авто екостандарту нижче Євро-5 взагалі неможливо). Також в цьому документі передбачене часткове зменшення акцизного податку при розмитнені легковика. “Львівська Пошта” вже писала про запропоновану нову формулу розрахунку акцизу: вік автівки (лише повні календарні роки) множитиметься на об’єм двигуна (куб см/1000) і базовий коефіцієнт, який для автівок із бензиновими двигунами становитиме 50 EUR, для дизелів – 75 EUR. Зрозуміло, що таким чином заохочувалось би розмитнення новіших авт із меншим об’ємом двигуна. Другий законопроект, під №8488, стосується посилення контролю за переміщенням і цільовим використанням транспортних засобів на іноземній реєстрації та посилення відповідальності за порушення митних правил. Представники влади не раз заявляли про те, що можливість якось легалізувати “євробляхи” шукатимуть, але надалі унеможливлюватимуть нові ввезення таких автомобілів в Україну.

Обидва законопроекти були розроблені профільним Комітетом ВРУ з питань податкової та митної політики. У липні громадська організація “АвтоЄвроСила”, яка вже не вперше влаштовувала акцію протесту під стінами парламенту, сприйняла як перемогу голосування нардепами в першому читанні за два згадані законопроекти. Але слід зазначити, що багато прихильників “євроблях” у інформпросторі і далі критикували обидва законопроекти. Адже зменшення акцизу не означатиме, що розмитнення стане справді доступнішим для всіх: зберігається ввізне мито (10% від сумарної митної вартості авта), ПДВ (20% від суми митної вартості, ввізного мита і акцизу) та при першій реєстрації в Україні податок до Пенсійного фонду (від 3% до 5%, залежно від вартості, яка вираховується відповідно до прожиткового мінімуму в поточному році). Голова профільного парламентського комітету Ніна Южаніна неодноразово заявляла, що сума розмитнення “євроблях” так чи інакше сягатиме 2,5-3 тисяч EUR.

В уряді попереджають про ризики

Уже найближчим часом парламент має повернутися до питання “євроблях”, принаймні цього тижня про це заявила Ніна Южаніна. “Наступного тижня у нас вже будуть готові таблиці. Думаю, на наступному тижні відбудеться засідання робочої групи комітету. Будемо починати працювати над законопроектами до другого читання. Щойно відпрацюємо – і відразу пропонуватимемо включити законопроекти до порядку денного”, – зазначила вона, інформує РБК-Україна.

Чи можливі нові мітинги під ВРУ? Такий сценарій до голосування за законопроекти в другому читанні цілком реальний. Тут зазначимо, що на Facebook-сторінці “АвтоЄвроСили” останнім часом з’являється все більше повідомлень  про підтримку їхніх вимог низкою нардепів-популістів.

В уряді ще раніше заявили про підтримку законопроекту №8487, але водночас зауважили, що у випадку його ухвалення держбюджет щороку втрачатиме 2 млрд грн. І зараз урядовці й далі наполягають на тому, що законопроект потрібно доопрацьовувати.

“У цілому Кабмін і Мінфін підтримали цей законопроект, але до нього є певні зауваження. Їх потрібно врахувати при його прийнятті в другому читанні. Прийняття в першому читанні законопроекту до певної міри зняло напругу. Тепер нам є куди рухатися… По-перше, для нас принципово вирішити питання охорони довкілля, який стандарт ми беремо – Євро-3, Євро-4 чи Євро-5. Євро-5 не підходить. Це фактично семирічні автомобілі. Ми маємо відкотитися до певного стандарту – як мінімум Євро-4. Але дискусія триває і щодо Євро-3. По-друге, ставка. Ми маємо вийти на певний компромісний варіант із комітетом та вже сформованою ініціативною групою “Євросила”. Потрібно знайти таке рішення, щоб ці автомобілі були все ж таки розмитнені та введені в легальний обіг”, – зазначив у інтерв’ю Економічній правді заступник міністра фінансів Сергій Верланов.

І звернув увагу на те, що ухвалений в першому читанні законопроект не задовольняє активістів – прихильників “євроблях”, тому необхідними будуть ще кілька раундів перемовин із ними.

“На сьогодні ми бачимо, що близько 420 тисяч “євроблях” пересувається Україною або у митному режимі транзиту, або тимчасового ввезення. З них близько 125 тисяч перебувають на митній території України з порушенням терміну. Ось ці автомобілі під питанням. Їхні власники чекають закону, щоб просто порахувати на калькуляторі, вигідно чи ні розмитнювати їх в Україні”, – додав Сергій Верланов. Зауважимо, що він говорив про офіційну кількість “євроблях”.

Також варто звернути увагу на те, що навіть за ухвалення таких умов розмитнення “євроблях”, які сподобаються більшості активістів, із легалізацією автівок не буде все так просто. Принаймні не для всіх.

“За даними ДФС, до списку топ-країн-членів ЄС, з яких до нас були завезені “бляхи”, ввійшли Польща, Литва і Німеччина. Багато вже говорилося про труднощі передачі права власності на “бляху” від поляка чи литовської фірми до українця зі сплатою всіх податків. Тепер поговорімо про Німеччину. Купіть авто у Німеччині, але запропонуйте німцеві залишити його на німецькій реєстрації. Вони вам скажуть: “Ніхт!”. Бо не захочуть щороку платити за автівку на німецькій реєстрації транспортний та екологічний збір (автоматично списуються з карти власника авта), не кажучи вже про страховку і техогляд. Вони захочуть продати вам авто, але зняти його з німецької реєстрації, щоб не платити податків… При ввезені в Україну “бляхи” на німецьких номерах вона дійсно стоїть на німецькій реєстрації, і ДФС це фіксує. Але через п’ять хвилин після ввезення німецької “бляхи” держномер Німеччини знімають із автівки і чіпляють на його місце копію-підробку, оригінальний номер повертають до Німеччини, а громадянин цієї країни знімає авто з реєстрації, здавши при цьому німецький держномер. Ці автівки за документами вже не існують. Вони – “міраж”. А як можна розмитнити “міраж”, навіть скасувавши усі податки?” – пише на своїй сторінці у Facebook генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Що думають українці?

А тим часом цього тижня соціологічна група “Рейтинг” оприлюднила результати опитування наших співгромадян щодо ставлення до проблеми легалізації “євроблях”. Відповідно до них, 62% респондентів вважають, що потрібно зменшити податки і зробити доступнішими імпортні автівки. 14% проти зменшення податків, оскільки це вплине на надходження до державного бюджету. Ще для 15% опитаних податки при розмитненні авта не є актуальним питанням.

“50% опитаних вважають, що оптимальним варіантом вирішення проблеми великої кількості нерозмитнених автомобілів на європейських номерах є дозвіл на їх розмитнення при зменшенні податків. 12% вважають, що їх треба легалізувати, але за діючими тарифами на розмитнення. 14% виступають за те, що їх потрібно узаконити взагалі без розмитнення. І лише 4% за те, щоб залишити ситуацію в статус-кво. Стільки ж виступають за цілковиту заборону і конфіскацію “євроблях”. Підтримка ідеї офіційної легалізації зі сплатою митних зборів (зменшених чи діючих) переважає в усіх регіональних, вікових та майнових групах. Навіть дві третини тих, що вже мають авто на єврореєстрації або збираються його придбати, підтримують такий шлях вирішення цього питання. Водночас у цих же групах відносно більше й тих, що виступають за повну митну амністію “євроблях” (від чверті до третини). Серед тих, що мають авта на українській реєстрації або ж збираються їх придбати, підтримка такого шляху вирішення питання значно менша”, – повідомляють автори дослідження.

Також зазначимо, що в питанні підтримки вимоги дотримання екологічного стандарту Євро-5 для всiх iмпортних автівок і цілковитої заборони на ввезення в Україну машин, старших 2008-2009 року випуску, думки респондентів розділилися: 34% за те, щоб заборонити імпорт автівок, старших 10 років, 47% проти такого рішення. 19% респондентів не змогли відповісти на це запитання. За дозвіл ввезення старих автівок частіше за інших виступали молодші респонденти, а також ті, що вже мають або збираються придбати авто на європейських номерах.

Опитування, яке проходило з 20 липня до 3 серпня, охопило 2000 респондентів віком від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Помилка репрезентативності не перевищує 2,2%.

Джерело: lvivpost.net

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти