Чому японці позбавляються від машини через три роки

Існує думка, що в Японії люди їздять виключно на нових авто, адже автомотлох обкладають непомірними податками. Крім того, держава занадто передова, щоб користуватися продукцією вчорашнього дня. А як насправді?

Почнемо з того, що в Японії придбання автомобіля пов’язане з рядом складнощів. Покупець повинен надати підтвердження наявності свого паркувального місця, що знаходиться в радіусі 2 км від місця проживання. Щорічний податок прив’язаний не до віку автомобіля, а об’єму двигуна. Для машин з мотором до 1,0 л він складає 29 500 ієн (275 доларів), якщо літраж варіюється від 2,5 до 3,0 л збори складають 51 000 ієн (470 доларів), а 4,5-6,0 л обійдуться в 88 000 ієн (815 доларів). Для машин старше 13 років сплачуються додаткові 10% податку, але ця сума навряд чи здатна змусити японців міняти немолоді автомобілі на нові. Тоді в чому причина?

Якщо говорити про проблему вікових машин, то перш за все слід згадати про інспекційну систему, відому як shaken (сякен). Її пряме завдання – перевіряти технічний стан, виявляти факти незаконних модифікацій і допускати на дороги тільки справні машини. Але в дійсності shaken і є та сама економічна причина, котра стимулює японців купувати нові автомобілі.

Отже, в перший раз shaken проводиться раз на три роки для звичайних легкових автомобілів і крихітних кей-карів зі стандартизованими габаритами і характеристиками двигунів. Надалі процедура потрібна кожні два роки і дешевою її не назвеш.

В першу чергу, це оплата державних зборів – податок на вагу, обов’язкова страховка на 2 роки, фіксований збір за оформлення документів. Друга частина включає в себе техогляд. Це базовий набір, а всі інші витрати обумовлені станом автомобіля і необхідним переліком робіт. Що стосується ціни за всі процедури, то вона може перевищувати 100 000 ієн, що еквівалентно майже 1000 доларів і більше. Тому багато японців вважають за краще обміняти автомобіль до закінчення терміну сякена і не морочитися зайвими витратами. Крім того, машини тут швидко дешевшають – іноді настільки, що через сім років можна отримати лише одну п’яту частину від початкової ціни.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти