Українців хочуть змусити платити податки за продаж авто

У одному із законопроектів, який стосується змін до Податкового кодексу, запропоновано стягувати податок за продаж кількох автомобілів.

Як повідомляє AUTO.RIA.com, Верховна рада готує зміни, які можуть торкнутись деяких автомобілістів — і, насамперед, їхніх гаманців. Тим більше, що проєкт №1210 вже прийнятий в першому читанні (хоч це, нагадаємо, ще не «все»).

Документ передбачає, що в разі продажу громадянином фізичною особою легкового автомобіля, а також мопеда чи мотоцикла, якщо це єдина така операція протягом року, жодних податків не передбачено. Якщо ж продаж другий за рахунком цьогоріч – доведеться сплатити 5% від вартості авто на користь держави. Зрештою, так є і зараз – кожен другий та наступний автомобіль, проданий протягом року, обкладається таким податком.

Що запропоновано у проєкті? Щодо нульового оподаткування першого продажу та 5% збору за другу все залишається в силі. Але додається ще третій продаж на рік, податкова ставка на який становитиме вже цілих 18% від оціночної вартості легковика. Така ж ставка застосовуватиметься і для всіх наступних продажів протягом року.

Цікаво, що середній час, на який затримується автомобіль у власності українських водіїв, становить 4 роки, а відтак для більшості громадян ці зміни жодної відчутної ролі не зіграють. А от для «перекупів» та «гонщиків», які здійснюють свою діяльність без реєстрації ФОП чи юридичної особи, це може стати доволі помітним додатковим фінансовим навантаженням. А від того й товар (автомобілі) може відчутно подорожчати.

Втім, жорсткість законів часом компенсується можливістю їх обійти: свого часу ті ж «гонщики» перевищували норму про одне авто на одну людину в рік (поки діяв «закон 3251»), задіюючи для реєстрацій «свіжопригнаних» машин всю родину, друзів і так далі. Нескладно спрогнозувати, що чекати 18% податку за третє та всі інші авто державному бюджету доведеться довгенько… Зрештою, якщо нардепи приймуть означений закон, лиш час покаже наскільки ця пропозиція виявилась життєздатною.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти