Експерти розповіли, чого бояться власники електрокарів

Популярність електромобілів неухильно зростає. З кожним днем з’являється все більше автомобілістів, що пересіли на екологічно чистих електрокари із «брудних» ДВСЗ. Оскільки у електромобілів є ряд серйозних недоліків, переважна більшість водіїв все ще залишається на традиційних авто з-за страху перед «невідомою» технологією.

Американська автомобільна асоціація США (American Automobile Association) провела дослідження, покликане визначити, з яким побоюваннями зіткнулися власники електрокарів перед покупкою, які проблеми були виявлені під час експлуатації і наскільки вони залишилися задоволені своїм вибором в результаті, передає видання «Сьогодні».

Організація виявила, що за 5 років або 100 тисяч кілометрів пробігу володіти електромобілем виявилося дорожче, в порівнянні з бензиновими автомобілями – близько 600 доларів на рік. Однак був розвіяний головний міф – занепокоєння покупців з приводу дальності автономного ходу на одному заряді – його виявилося достатньо для щоденних поїздок. З подібним вибором зіткнулися 91% опитаних.

Оптимізму майбутнім покупцям може додати той факт, що 95% опитаних власників жодного разу не стикалися з проблемою розряду батареї під час руху. Власники також виявили важливий факт про зарядку: електрокар можна запросто зарядити вдома. Велика частина недовіри до електромобілів зводилася до недостатньої кількості зарядних станцій, що могло стати серйозною перешкодою для потенційних покупців. Але більшість власників (75%) заряджають авто на дому, залишаючи його на ніч – це набагато зручніше, ніж поїздка на заправку.

Близько 43% водіїв зізналися, що після придбання електрокара стали їздити частіше, ніж на бензинових автомобілях в першу чергу через витрати палива і ціни на нього. У той же час 78% опитаних як і раніше володіють машиною для далеких поїздок, але більшу частину переміщень вони роблять на електрокарах (87%). За статистикою власники електромобілів проїжджають в середньому 62 кілометри в день.

American Automobile Association також зазначила, що більш висока вартість електричних авто з часом компенсується більш низькими експлуатаційними витратами. Кількість електрики, що необхідна для забезпечення 30 тисяч кілометрів пробігу за рік, обходиться в середньому в 546 доларів, в той час як еквівалентна кількість бензину коштує 1255 доларів. За словами ААА, оскільки електричні автомобілі не потребують заміни масла, витрати на технічне обслуговування в середньому виявляється на 330 доларів в рік дешевше, ніж на бензинових аналогах. Але при пробігу в 100 тисяч кілометрів вартість володіння електрокаром зростає через необхідність замінювати дорогі запчастини, головна з яких – батарея.

Нагадаємо, в 2019 році в Україні було зареєстровано 7542 од. автотранспортних засобів, які працюють виключно на електротязі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти