Чому не потрібно складати дзеркала на парковці

Сучасні автомобілі дуже розумні. Різні радари, камери та інші помічники водія подаються маркетологами, як беззастережне благо. Однак реальність така, що деякі з функцій автомобіля в цілях безпеки краще відразу відключити. І навіть така безневинна опція, як автоматичне складання дзеркал може привести до сумних наслідків.

На думку маркетологів, функція складання бічних дзеркал заднього виду необхідна при маневрах на тісних паркінгах і під час стоянки автомобіля, коли є ризик, що їх може зачепити і пошкодити якийсь новоспечений «шумах ер» або, що ще гірше, вандали. Багато виробників включають її в стандартний набір базових опцій, поряд з обігрівом і електрорегулюванням дзеркал.

Активується вона в основному автоматично – приїхав, заглушив машину, вийняв ключ із замка запалювання, електроніка дала сигнал – і дзеркала склалися, пригорнувшись робочої стороною до бічних стекол. В бюджетних автомобілях їх точно так же можна скласти, але тільки вручну. І багато автомобілістів, залишаючи своїх «залізних кінець» у дворах, на паркінгах супермаркетів і бізнес-центрів, користуються цією можливістю. Ось тільки вони не здогадуються, що тим самим піддають свій автомобіль великому ризику пошкодження.

Напевно багато водіїв, повернувшись на парковку, виявляли відколи й подряпини на дверях свого автомобіля. Як правило, вони виникають при ударі відкритих дверей іншої машини, розсіяні пасажири якої просто не притримали їх. Але суть проблеми лежить глибше, ніж здається. І в тому, що лакофарбове покриття пошкоджене, винен сам водій і та сама система складання дзеркал.

Справа в тому, що коли бічні дзеркала заднього виду складені, інші водії, самі того не підозрюючи, паркують свої автомобілі щільніше – в цьому випадку вони орієнтуються по кузову, а не по дзеркалах. В результаті відстань між двома машинами може скоротитися на 10-20 сантиметрів. І цього цілком достатньо для того, щоб двері в розхристаному стані одного з них дістали до закритих дверей іншого.

При цьому, як правило, якщо винуватець зауважив, що пошкодив чужий автомобіль, то він вважає за краще переставити свою машину подалі від цього місця. І якщо поблизу немає камер, які допомогли б потерпілому в цій ситуації знайти винуватця і джерело вм’ятин і сколів на кузові його автомобіля, то він залишається наодинці з проблемою – витрачає свої нерви, час і, що головне, гроші.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти