Юрист розповів про штраф, який загрожує більшості водіїв

Українці полюбляють тонувати стекла своїх автомобілів, але мало хто знає, що порушення процедури може призвести до накладення штрафу.

Як повідомляє Дорожній Адвокат, експлуатація автомобіля при нанесенні на скло покриття, яке обмежує оглядовість з місця водія і погіршує прозорість скла забороняється (п.31.4.7 ПДР). За керування автомобілем із порушенням цих вимог на перший раз передбачено штраф у розмірі 340 грн. (ч.1 ст.121 КУпАП).

«Якщо порушення вчинено повторно протягом року, то можуть позбавити права керування від 3-х до 6-ти місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб (ч.4 ст.121 КУпАП)», – йдеться у повідомленні.

Однак правилами, передбачено певні винятки. А саме допускається тонування із світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75% та для інших не нижче 70% (п.п. 2.2.4 ГОСТ 5727-88). Дзеркальне тонування заборонено у будь-якому випадку.

Проте, при накладенні штрафу визначити відсоток світлопропускання працівник поліції повинен не візуально, а лише із застосуванням спеціального приладу (тауметр).

Якщо інспектор не провів відповідних вимірювань світлопропускання спеціальними приладами, то такий штраф за керування автомобілем із тонованим склом є незаконним.

Тому, якщо інспектор намагається винести постанову за тоноване скло, вимагайте провести вимірювання світлопропускання згідно з дозволеними нормативами.

Водночас, при здійсненні тонування скла, варта отримати на СТО відповідний сертифікат про рівень світлопропускання. Це допоможе уникнути непорозумінь з працівниками поліції.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти