Штраф 34 000 грн кожному: в Раду відправили новий автомобільний закон

Закон, за яким будуть штрафувати водіїв вантажівок за перевантаження, вже готовий і чекає голосування у Верховній Раді. Йдеться про проект №6644, про який днями обмовився міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Законодавці пропонують вважати винними за розбиті дороги всіх учасників товарообігу: господаря вантажу, відправника, і перевізника. А ось водіям вони дадуть можливість відмовитися від поїздки, якщо на його думку, автомобіль завантажений в перевищенням. Autonews.ua дізналися, якими будуть штрафи для всіх учасників, і чому, на думку експертів, суворі покарання нікого не злякають.

Відправника і перевізника – до стінки, водієві – приготуватися

Автори законопроекту доповнюють «Закон про автомобільний транспорт» пунктами, де йдеться про те, якими мають бути норми по габаритам і вазі перевезених вантажів. Перш за все вони обумовлюють загальне правило – «під час внутрішніх перевезень вантажів забороняється допускати перевищення встановлених законодавством вагових або габаритних норм при завантаженні транспортних засобів». Далі переходять до приватних деталей, особливо наголошуючи, що це стосується всіх учасників процесу.

Ланцюжок, що стосується ваги перевезених вантажів, вибудуваний так:

відправник зобов’язаний надавати вантаж, дотримуючись встановлених вагових норм. Для цього в закон вводять новий термін – «відправник вантажу»;

автомобільний перевізник зобов’язаний контролювати, чи дотримується відправник вагових норм, і має право відмовитися від перевезення вантажу, якщо ці норми порушуються;

водій, в свою чергу, має право відмовлятися від перевезення вантажів, якщо його автомобіль завантажений понад норму.

Щоб ці вимоги не виявилося «погрозами пальчиком», в закон «Про автомобільний транспорт» вводять ще одне доповнення. Так, між відправником і автомобільним перевізником повинен складатися договір про перевезення вантажу, а істотні умови договору в частині вимог до вантажу доповнюються такими параметрами як розмір і вага вантажу.

Про штрафи

Зрозуміло, за порушення вимог закону штрафуватимуть. Покарання теж розділені між усіма, хто задіяний у перевезенні вантажів:

  • автомобільного перевізника будуть штрафувати, якщо водій відмовився проходити габаритно-ваговий контроль або саботує його проходження (заблокував роботу вагового комплексу, покинув автомобіль) – штраф у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) – 34 тис. грн;
  • автомобільного перевізника будуть штрафувати, якщо порушені габаритно-вагові норми (тобто авто з «перевантаженням») – 2000 НМДГ – 34 тис. грн;
  • відправника вантажів за порушення габаритно-вагових норм в момент завантаження транспортного засобу – 2000 НМДГ – 34 тис. грн;

Таким чином, законодавці вводять відповідальність за «перевантаження» і на перевізника, і на відправника вантажу. «Це є подвійним запобіжником від порушень«, – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

У Головному науково-експертному управлінні ВР, в цілому підтримали законопроект. Правда, там висловили здивування – як водій взагалі повинен перевіряти вагові або габаритні параметри завантаженого автомобільного транспортного засобу, якщо у нього з’явилася підозра про «перевантаження»?

Також законопроект підтримав і профільний Комітет ВР з питань транспорту. Таким чином, нічого не перешкоджає тому, щоб за нього проголосували у Верховній Раді. А судячи з того, як в Мінінфраструктури активно «відбиваються» від звинувачень в розбитих дорогах, справедливо вказуючи на тих, хто їздить з «перевантаженням», питання вже набуває політичного забарвлення. Отже, проголосувати за нього можуть вже найближчим часом. Тим більше, що вже починається період високих температур, коли колії від «перевантажень» утворюються найсильніше.

Чому штраф в 34 тис. грн нікого не злякає

Штраф у 34 тис. грн, одночасно б’є і по відправнику, на перший погляд, достатня причина, щоб сторони задумалися і строго контролювали завантаження вага. Однак, на думку експертів, як завжди суворість законів компенсується необов’язковістю їх виконання.

«Десь спрацює, десь немає, але в цілому це не дасть результату з однієї причини: у нас відсутній системний контроль. В Україні 78 вагових комплексів і цього явно недостатньо. Також вагові комплекси в основному стоять на в’їздах до міст. А ситуація, яка відбувається всередині міста, абсолютно не контролюється. У містах дороги в основному руйнують не далекобійники, а автомобілі, які возять будматеріали, щебінь, пісок. Спробуйте порахувати, яких збитків завдає величезний перевантажений самоскид. Хіба це можна порівняти зі штрафом в 34 тис. грн? Звичайно, ні! І господарі цих вантажівок знають, що в містах жодного габаритно-вагового контролю немає! Вони це робили і будуть робити. І всі санкції будуть лягати на далекобійників. А у нас основна проблема не в далекобійниках, а в таких ситуаціях», – висловив свою думку в коментарі Autonews.ua автоюрист Володимир Караваєв.

Як зробити дороги ідеальними

Він вважає, що варіант є лише один – контроль за «перевантаженням» повністю покладати на власників доріг. На сьогодні такого права у них немає.

«Тоді все логічно: він ремонтує дороги і якщо виявляє «перевантаження», то вимагає відшкодування збитку. І це може бути не 34 тис. грн, а може бути навіть конфіскація і продаж такої вантажівки. Тільки це може змінити ситуацію», – каже Володимир Караваєв.

Але в українських умовах цю вимогу важко виконати. Перш за все тому, що умовний підрядник, який заробляє тим, що ремонтує і будує дороги, більше зацікавлений ремонтувати і будувати дороги, ніж контролювати вантажівки і не допускати їх руйнування.

«У нас дійсно немає механізму зацікавленості таких організацій у контролі. Я в зв’язку з цим наводжу приклад Фінляндії. Там немає такого поняття як «Київавтодор». У них на ділянку в 10 або 50 км виділяється з бюджету певну суму і вони кажуть: «Хлопці, ось гроші, хто хоче взяти на себе утримання цієї дороги?». Якась фірма підписується як підрядник і зобов’язується утримувати її в ідеальному стані. І далі фірма прямо зацікавлена, щоб витрат у неї на утримання було менше. Чим менше витрат – тим більший прибуток. І така фірма вже не пропустить жоден перевантажений автомобіль, тому, що розуміє – ось увесь бюджет, а якщо його не вистачить, доведеться доповісти. Тому у них завжди дороги чисті і немає ям, тому, що за кожну ділянку відповідає суб’єкт господарювання. Якщо ми наблизимося до такого механізму, у нас будуть ідеальні дороги», – сказав Autonews.ua Володимир Караваєв.

 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти