Розмитнення «євроблях»: українців обурили законопроект і ставки «від Южаніної»

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, що стосуються реєстрації автомобілів на єврономерах. Один з них передбачає зміни до Податкового кодексу про зниження акцизного податку з автомобілів (№8487), другий – заборону на митне оформлення машин, які не відповідають стандарту Євро-5 і посилення контролю за переміщенням і використанням авто, зареєстрованих в інших державах (№8488) .

Оскільки відповідні ініціативи були зареєстровані 15 червня ввечері, то текстів законопроектів на сайті Ради поки немає.

Як пояснила голова парламентського комітету з податкової і митної політики Ніна Южаніна на своєму сайті, запропоновані наступні змін до Податкового кодексу: базові ставки акцизного податку будуть 50 євро для автомобілів з бензиновим двигуном, 75 євро – з дизельним. При цьому розмір акцизу буде дорівнює базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна і коефіцієнт віку.

Коефіцієнт двигуна пропонується розраховувати за такою формулою: об’єм двигуна розділити на 1000. Коефіцієнт віку – кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва автомобілів, до року визначення ставки податку.

На думку Южаніної, «розраховані за новим принципом акцизи будуть значно менше діючих, а різниця в розмірі ставок для різних за об’ємом двигуна авто не буде суттєвою. При цьому акцизний податок на старі авто, звичайно, буде вищим, що буде стимулювати купувати більш нові авто».

Глава комітету запевняє, що зниження акцизу стало компромісним рішенням, яке враховує інтереси держави, офіційних автоімпортерів, сумлінних платників податків, а також т.зв.. «євробляхерів».

Южаніна розповіла, що «в законопроекті (№8488 – Ред.) чітко прописаний алгоритм взаємодії митників, поліцейських і прикордонників, передбачено створення автоматизованої системи обміну інформацією».

«Нацполіціі надано право перевірки авто з єврономерами, введений ряд обмежень на операції з такими авто, закладені суворі штрафи за порушення митних правил», – заявила глава профільного комітету і додала, що обидва законопроекти нібито узгоджені з Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, ГО «Автоєвросила» і профільними асоціаціями виробників, дилерів та імпортерів автомобілів.

«Тому вже на наступного тижня його можна представити на розгляд парламенту», – говорить Южаніна.

У той же час в громадській організації АЄС, що відстоює права водіїв авто на єврономерах, що домагаються адекватної вартості розмитнення б / у авто з Європи і скасування заборони на ввезення автомобілів, які не відповідають стандартам Євро-5 і вище, здивувалися такій заяві.

Один з лідерів АЄС Олег Ярошевич розповів, що зателефонував Южаніній і та пообіцяла тільки в понеділок, 18 червня, надати цифри і пояснити суть та розповісти всі нюанси закону.

«Ми будемо виходити до обговорення цього закону, по можливості вносити правки через депутатів Верховної Ради. Ми всі повинні спостерігати за подіями, які відбуватимуться в найближчі тижні. Ми всі повинні розуміти, що питання, пов’язане з розмитненням, стосується кожного українця. Тому що будуть розмитнені не тільки автомобілі, котрі перебувають на території України, а кожен українець зможе ввезти і розмитнити автомобіль», – заявив Ярошевич.

У той же час багато користувачів соцмереж не приховували свого обурення від такого нововведення.

Джерело: Сьогодні

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти