П’яне водіння: в Україні прийняли суворе покарання для водіїв

В Україні прийнятий закон, який дозволить притягувати до кримінальної відповідальності водіїв за водіння в стані алкогольного сп’яніння.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради, де опубліковано закон, який підписав президент України Петро Порошенко 19 квітня.

Нові норми вступають в силу з 1 січня 2020 року. Так, з нового року в Кримінальному кодексі будуть розділяти “кримінальне правопорушення” і “кримінальний проступок”.

Під кримінальний проступок буде підпадати водіння в стані алкогольного сп’яніння. За це передбачено штраф у розмірі 17-34 тисяч гривень і заборона керувати автомобілем до трьох років. При повторному порушенні – до 51 тисячі гривень з забороною керувати авто від 2 до 3 років.

В цілому кримінальним проступком є ​​діяння, за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз – 51 000 гривен) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більше 72 годин з моменту повідомлення особи про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до 1 місяця.

Якщо випадок невідкладний, поліція може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; зафіксувати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.

Відповідно до закону, прокурор зобов’язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення про підозру особі разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного – протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом.

Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, повинен протягом 5 днів призначити судовий розгляд.

Якщо обвинувачений не заперечує встановлені обставини порушення та згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти